Als je een eigen bedrijfspand hebt, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat de elektrische installaties in goede conditie zijn en blijven. Maar laten we eerlijk zijn: een elektrakeuring is waarschijnlijk niet het eerste waar je aan denkt wanneer je ’s ochtends je pand binnenloopt. Toch is het belangrijk om dit soort zaken op orde te hebben. Niet alleen voor de veiligheid, maar ook voor verzekeringen.

Wat is een elektra keuring?

Een elektrakeuring is, zoals de naam al doet vermoeden, een uitgebreide controle van de elektrische installaties en de elektrische kabels in je bedrijfspand. Een expert controleert alles, van de meterkast tot de stopcontacten. Na de keuring ontvang je een keuringsrapport waarin alle bevindingen staan, samen met gebreken die mogelijk gevaar kunnen opleveren. Met dit rapport kun je een elektricien inhuren om de gebreken op te lossen, waarna er opnieuw een keuring uitgevoerd kan worden. Wordt je pand goedgekeurd, dan wordt dat geregistreerd in het SCIOS-portaal.

Verschillende soorten

Er zijn verschillende soorten elektra keuringen. De meest voorkomende zijn Scope 10 en Scope 12. Laten we die even kort doornemen.

Scope 10

De scope 10 keuring is de algemeenste keuring waarbij gekeken wordt naar de elektrische installaties en kabels binnen het pand. Denk bijvoorbeeld aan een controle van de meterkast, de aardlekschakelaars en de verdeelkasten. Ook worden (eventuele) isolatiefouten en brandrisico’s in het pand in kaart gebracht. Deze keuring kan voor elk pand uitgevoerd worden.

Scope 12

De scope 12 keuring is gericht op zonnestroominstallaties. Heb je dus zonnepanelen op je pand liggen, dan kun je deze keuring laten uitvoeren. Alle onderdelen van de installatie worden bekeken. Zo weet je niet alleen zeker dat de installatie optimaal functioneert, maar ook dat hij veilig is.

Waarom zou je een keuring laten uitvoeren?

Je vraagt je misschien af: “Is zo’n keuring echt nodig?” Dat hangt af van je situatie. Wettelijk gezien ben je niet verplicht om een elektra keuring te laten uitvoeren, maar als je een brandverzekering wilt afsluiten, zal je verzekeraar hier wel om vragen. Maar daarbij, gebreken zijn een van de meest voorkomende oorzaken van brand in bedrijfspanden. Dus laten we eerlijk zijn, ook als je geen verzekering nodig hebt, is het slim om je elektra te laten keuren. Voorkomen is uiteindelijk altijd beter dan genezen.

Hoeveel kost het?

Dan de kosten. Een elektrakeuring kost je tussen de € 500 en € 1500, afhankelijk van de grootte van je pand, de sector waarin je werkt en het aantal verdeelkasten. Het kan wat prijzig lijken, maar bedenk je eens wat de kosten kunnen zijn van een brand of een ander incident door slecht onderhouden elektra.