Buurtvereniging en bewoners aan de Olivier van Keulenlaan, Bronlaan, Strobosserweg en de Woudweg ervaren overlast en voelen zich niet meegenomen in de bouwplannen van OBS De Burgerschool in Dokkum. De Burgerschool heeft te maken met ruimtetekort, de gemeente Noardeast-Fryslân komt met een tijdelijke noodoplossing: het plaatsen van drie noodlokalen buiten het bouwvlak om het ruimtetekort te dichten. Sieds Leijstra, voorzitter van de buurtvereniging, laat weten dat ze teleurgesteld zijn met deze beslissing. “De school is vol, dat merken wij al jaren aan de onwenselijke verkeerssituaties en parkeeroverlast die gecreëerd worden in de omgeving. Daarnaast zijn we niet meegenomen tijdens de planontwikkeling van de school door de gemeente. Als de vergunning verleend wordt voor het bouwen van de noodlokalen stappen we naar de rechtbank, deze situatie kan niet langer door de beugel.”

Onvoldoende meegenomen in besluit noodlokalen
Naast dat de buurtvereniging aanduidt dat ze last heeft van overlast vindt ze ook dat ze te weinig is meegenomen in het besluit betreft de noodlokalen. Leijstra geeft aan ingelicht te zijn over de noodlokalen door een brief afkomstig van de gemeente zonder afzender. “Dat vinden wij vreemd want we wilden graag contact opnemen met de verantwoordelijke. Naar aanleiding hiervan stuurden we in augustus een brief naar het college van b&w.” De omwonenden geven aan in deze brief te vrezen voor meer drukte dan er nu al is en onveilige verkeerssituaties. Toen deze brief ongehoord bleef, volgde er nog een brief in oktober aan de griffie en gemeenteraadsleden. “Vervolgens kregen we contact. Ze wilden met ons in gesprek en meer over onze standpunten weten. Ook stond wethouder Bert Koonstra ons te woord. Maar we betreuren het dat er niet eerder contact met ons is opgezocht.”

In de raadsvergadering van donderdag 7 december werden door raadslid Gryte Schaafstal (PvdA) ook zorgen geuit over de situatie bij de school en vragen gesteld over dit onderwerp. Wethouder Bert Koonstra heeft met de omwonenden om tafel gezet. “We harre de beswieren oanheart en der bin ek netjes notulen fan makke. Mar we bin no yn it proces fan de fergunningsoanfraach en der kin ik it allinich mar by litte”. Op verdere vragen van Schaafstal over het eventueel bouwen buiten het bouwvlak wilde de wethouder niet reageren.

Overlast door groot succes van de school
De Burgerschool kreeg twee nieuwe groepen leerlingen erbij dit schooljaar. Deze groep nieuwe leerlingen is voornamelijk afkomstig uit de kleutergroepen en zijinstroom, mede van de drie groepen voor hoogbegaafden (HB-groepen). Er is zo’n aanzienlijke groei in leerlingen dat dit voor ruimtegebrek zorgt. “Naarmate het leerlingenaantal toeneemt, neemt ook de problematiek rondom de school toe. De verkeersdrukte is door de jaren heen steeds heviger geworden. Wij vragen ons af waarom de school geen leerlingenstop hanteert. De noodlokalen zullen geplaatst worden op de plek waar de huidige fietsenstalling is, we maken ons zorgen voor toekomstige overlast van fietsen,” aldus Leijstra. De omwonenden en de school hebben weleens een contactavond, alleen lijkt er nog geen oplossing te zijn gevonden. “Op drie momenten op de dag is het ontzettend druk rondom de school, momenten waarop de kinderen opgehaald of gebracht worden. Buurtbewoners vermijden deze tijden en worden beperkt in hun bewegingsvrijheid door het belemmerde verkeer,” vertelt Sieds Leijstra, voorzitter buurtvereniging.

De Burgerschool wil geen leerlingen weigeren alhoewel een leerlingenstop mogelijk is. De school beseft dat er sprake is van verkeersoverlast voor de omwonenden. “We willen en kunnen geen leerlingen weigeren. Openbaar onderwijs is een recht voor alle kinderen, we doen ons uiterste best om dit zo goed mogelijk te organiseren. We onderkennen de verkeersoverlast voor de omwonenden. En willen met die reden voor passende maatregelen zorgen,” zegt Eva Sinnema, directeur Burgerschool. Op 9 januari wordt hiervoor in overleg met Veilig verkeer Nederland een set van maatregelen opgesteld. “Deze maatregelen worden z.s.m. besproken met de omwonenden en per direct in werking gesteld.”

Intentieverklaring scholenpark
De noodlokalen zijn een tijdelijk alternatief, tot er zicht is op een oplossing in de vorm van nieuwbouw. Maandag 17 juli ondertekenden de gemeente samen met de scholen het Dockinga College, Piter Jelles Dalton Dokkum, de Bonifatiusschool, de Burgerschool een intentieverklaring om een scholenpark aan de Woudweg/Parklaan in Dokkum te realiseren. Voor de Burgerschool is de groei van de school één van de belangrijkste redenen om te verhuizen naar het scholenpark. “De gemeente heeft reeds een voorbereidingskrediet beschikbaar gesteld voor de verhuizing naar het scholenpark. Het is de planning en dus een reële verwachting dat de school in 2026 verhuist naar het scholenpark. Het betreft dus tijdelijke huisvesting voor 2 jaar,” legt Sinnema uit.

De buurtvereniging neemt geen genoegen met de intentieverklaring van het scholenpark. “Dit initiatief stelt ons niet gerust. We spreken van jaren later totdat de procedures zijn gestart, de vergunningen zijn verleend en er een scholenpark is gerealiseerd,” aldus Leijstra.