I N D O K K U M

k o m t e r a a n

Rondom Sionsberg: Samenwerking Heelkunde Friesland en Sionsberg Netwerk Ziekenhuis (SNZ) voor efficiënte zorg

Renske de Vries Door Renske de Vries
26-11-2024
Rondom Sionsberg: Samenwerking Heelkunde Friesland en Sionsberg Netwerk Ziekenhuis (SNZ) voor efficiënte zorg

In en rondom Sionsberg aan de Birdaarderstraatweg in Dokkum is volop activiteit op het gebied van zorg. In de rubriek Rondom Sionsberg van online stadskrant in-dokkum.nl worden regelmatig updates en verhalen gedeeld over de zorgverlening in Sionsberg. In deze editie spreken we chirurgen Sharon Muller en Ronald Zijlstra samen met Iris Boontje, projectmanager bij Heelkunde Friesland. Zij geven meer inzicht in de samenwerking tussen Sionsberg Netwerk Ziekenhuis (SNZ) en Heelkunde Friesland, die sinds 1 september van kracht is. Wat betekent deze samenwerking voor de patiënten? En hoe is Heelkunde Friesland ontstaan?

quote

 "Soms is het voor een patiënt de moeite waard om naar een andere locatie te gaan voor een behandeling, als daar een kortere wachttijd is."

Sharon Muller // Chirurg

Chirurg Sharon Muller werkt sinds 2007 op de polikliniek chirurgie in SNZ. Haar collega Ronald Zijlstra, die van 2007 tot 2014 in Sionsberg werkte, is sinds oktober 2024 opnieuw werkzaam in het ziekenhuis. Ronald maakt deel uit van Heelkunde Friesland, een netwerk van chirurgen in Friesland, en was betrokken bij de oprichting ervan.

 

 

Wat is Heelkunde Friesland?
Heelkunde Friesland is een organisatie die bestaat uit 55 ervaren chirurgen met verschillende specialisaties. De organisatie levert chirurgische zorg aan ziekenhuizen in Leeuwarden, Sneek, Heerenveen, Drachten én sinds september 2024 ook aan SNZ. Het doel van de organisatie is om chirurgische zorg in Friesland kwalitatief hoogwaardig, efficiënt en goed georganiseerd te leveren, waarbij de zorg voor de patiënt optimaal is. Iris Boontje, projectmanager bij Heelkunde Friesland, legt uit: "Onze missie is: 'Uw zorg, ons vak'. Wij kennen het speelveld van de chirurgische zorg in Friesland als geen ander. Dit stelt ons in staat om kwalitatief hoogwaardige zorg te leveren."

 

 

Voordelen voor patiënten
De uitbreiding van de samenwerking maakt het mogelijk om chirurgische zorg in heel Friesland te optimaliseren. "Door de samenwerking kunnen wij patiënten sneller en efficiënter helpen, omdat we gebruik kunnen maken van de expertise van een grotere groep chirurgen," zegt Iris Boontje. Sharon Muller voegt toe: "Door deze versterkte samenwerking kunnen we patiënten in SNZ nog sneller voorzien van hoogwaardige zorg." Daarnaast draagt Heelkunde Friesland al langere tijd bij aan de traumapolikliniek in SNZ. Sinds 1 september 2024 werken er niet alleen 2 traumatologen, maar zijn er ook chirurgen op 3 extra dagen per week aanwezig op de polikliniek.

 

 

Wat betekent dit voor de patiënt?
De samenwerking zorgt voor een breed aanbod van zorg in de Friese ziekenhuizen. Dit betekent dat patiënten meer keuzevrijheid krijgen: als een behandeling in een ander ziekenhuis sneller beschikbaar is, kan de patiënt daar terecht. Sharon Muller benadrukt: "Soms is het voor een patiënt de moeite waard om naar een andere locatie te gaan voor een behandeling, als daar een kortere wachttijd is." Omdat chirurgen werkzaam zijn op meerdere locaties, kan het voorkomen dat patiënten hen zowel in SNZ als in andere ziekenhuizen tegenkomen.

 

 

Polikliniek chirurgie in Sionsberg
De polikliniek chirurgie in SNZ biedt een breed scala aan behandelingen. Enkele belangrijke aandachtsgebieden zijn:

- Onderzoek naar breuken, zoals navelbreuk, littekenbreuk en liesbreuk

- Buikwandklachten (zoals ACNES)

- Klachten aan het bewegingsapparaat, bijvoorbeeld enkel- en knieklachten

- Kleine ingrepen onder lokale verdoving, zoals het verwijderen van (vet)bultjes, het carpaal tunnel syndroom en ingegroeide teennagels

- Darmklachten, indien nodig kan een inwendig onderzoek van de dikke darm (coloscopie ) worden uitgevoerd binnen Sionsberg

- Proctologie (aambeien, fistels, fissuren)

- Traumachirurgie, behandeling van wonden, breuken en letsel aan armen of benen

 

Daarnaast biedt de Spoedpolikliniek de mogelijkheid om (tijdens kantooruren) bij buikklachten, breuken of letsel na een ongeluk snel en effectief te worden opgevangen en behandeld. Op deze afdeling worden patiënten nauwlettend gemonitord, en indien nodig direct behandeld. “Met de versterkte samenwerking tussen SNZ en Heelkunde Friesland kunnen patiënten rekenen op efficiënte, toegankelijke en hoogwaardige zorg, zowel in Dokkum als op andere locaties in Friesland,” vertelt Iris Boontje.

 

 

 

Renske de Vries
Renske de Vries
Redacteur