In en om Sionsberg aan de Birdaarderstraatweg in Dokkum gebeurt van alles op het gebied van zorg. Om al die verhalen een plekje te kunnen geven, heeft online stadskrant in-dokkum.nl de rubriek ‘Rondom Sionsberg’. Hier komt iedere keer een verhaal van Sionsberg aan bod. In deze editie vertelt Geke van der Heide over Revalidatie Friesland, gevestigd aan de achterkant van de Sionsberg.
Revalidatie Friesland helpt patiënten met allerlei verschillende diagnoses optimaal te revalideren vanuit verschillende locaties. Fysiotherapeut, Projectleider Leefstijl en vervangend teamleider Geke van der Heide legt uit dat locatie Dokkum 15 jaar bestaat en dat er onderling goede contacten zijn met Sionsberg. “We delen dezelfde huismeester en hebben korte lijntjes met elkaar. Zo is er een multidisciplinair overleg met de neuroloog en pijnspecialist. Orthopeden en chirurgen verwijzen voor problemen aan bewegingsapparaat en oncologische revalidatie naar ons door.”
Foto: deel van team van Revalidatie Friesland - vestiging Dokkum
Doelenstellen vanuit patiënt “Patiënten met chronische pijn tot niet aangeboren hersenletsel, patiënten met amputaties tot oncologie patiënten… Wij zien allerlei verschillende soorten volwassenen met verschillende behoeftes. En daar ligt ook direct onze belangrijkste missie: wij stellen doelen vanuit de patiënt. Wat is de behoefte van de patiënt en wat heeft hij/zij hiervoor nodig en hoe kunnen we daar als behandelteam naartoe werken.” Volgens Geke werkt dat ook het beste voor een patiënt: “Iemand die graag ging fietsen, is immers zeer gemotiveerd dat opnieuw te leren.”
Korte lijntjes en onderlinge afstemming
Geke vertelt dat het mooie aan Revalidatie Friesland is, dat op elke vestiging samen met een team van specialisten met verschillende behandeldisciplines gewerkt wordt. “We voeren regelmatig overleg met elkaar om te bespreken wat iedere patiënt nodig heeft. De lijntjes zijn zeer kort waardoor we direct afstemming met elkaar hebben. Onze onderlinge afstemming is echt onze kracht. Dat krijgen we ook vaak terug van patiënten, dat het zo fijn is hoe er vanuit elke discipline met ze meegedacht wordt. Onze aanpak is dan ook heel breed, patiënten die een enkelvoudige discipline nodig hebben komen niet in revalidatie.
Meer dan fysieke begeleiding
Wanneer je een doorverwijzing hebt voor Revalidatie Friesland begin je met een intake bij de revalidatiearts. “Deze arts legt alle gegevens naast elkaar en doet onderzoek. Vervolgens maken we gerichte doelen met de patiënt en bedenken we als team: hoe gaan we dat doen”, legt Geke uit die aangeeft dat geen patiënt en dus geen revalidatie gelijk is. “Een oncologie patiënt zal bijvoorbeeld conditioneel op willen bouwen en dan kijken we met elkaar naar belasting en belastbaarheid. Een dergelijke patiënt heeft vaak niet dezelfde energie voor dingen als voorheen. Het is belangrijk dat er een balans ontstaat tussen het geen iemand wil doen en wat het lijf (tijdelijk) aan kan. Wij begeleiden dat proces hoe je hier mee om kan leren gaan, je leven op een andere manier kan inrichten. Dat kan onder andere op het gebied van arbeid, hulpmiddelen of sociale omgeving. Vaak zijn patiënten al bij meerdere zorgverleners geweest voor zij starten aan een revalidatie traject. Revalidatie is een tijdelijk station om patiënten te begeleiden. Voor het vervolgen van conditie of kracht opbouw kunnen we mensen verwijzen naar de eerste lijn.”
Pilot voor Leerafdeling
Vestiging Dokkum heeft als eerste een pilot voor een poliklinische Leerafdeling gedaan en geeft daar nu vervolg aan. Studenten die hier komen stagelopen kijken niet alleen mee met een specialist, maar werken echt zelfstandig. “Daardoor leren ze direct interdisciplinair werken. Je leert zo heel goed over je eigen functie heen te kijken. En de theorie is toch echt anders dan de praktijk of een gekunstelde situatie.” De Leerafdeling wordt positief ontvangen door de patiënten en is niet alleen erg leerzaam voor de studenten”, vindt Geke, “Maar ook voor ons. We leren van de studenten nieuwe dingen, een nieuwe kijk en zijn daardoor echt aan het innoveren. Ook leren we met studenten en patiënten reflecteren en feedback geven.”
Student aan het woord
Vierdejaarsstudent fysiotherapie Johan uit Kollum loopt momenteel stage op de Leerafdeling en heeft een goede eerste indruk van Revalidatie Friesland. “Ik heb een minor sportfysiotherapie gedaan en wilde me nu wat breder openstellen en eens iets anders bekijken. Hier in Dokkum krijg ik veel ruimte, zo ging ik de eerste stagedag al een wandeling maken met een patiënt, dat patiëntcontact vond ik geweldig! Hier krijg ik de kans om ook andere beroepen te leren kennen door het samenwerken in een interdisciplinair team.” Met de sfeer in dat team zit het wel goed volgens Johan: “Een heel jong team, wat oogt als een vriendengroep!”
Kijk voor meer informatie over Revalidatie Friesland op de website.