In en om Sionsberg aan de Birdaarderstraatweg in Dokkum gebeurt van alles op het gebied van zorg. Om al die verhalen een plekje te kunnen geven, heeft online stadskrant in-dokkum.nl een nieuwe rubriek. In ‘Rondom Sionsberg’, komt iedere keer een verhaal van Sionsberg aan bod. In deze editie interviewen we de mensen van de pijnpoli.
In en om Sionsberg aan de Birdaarderstraatweg in Dokkum gebeurt van alles op het gebied van zorg. Om al die verhalen een plekje te kunnen geven, heeft online stadskrant in-dokkum.nl een nieuwe rubriek. In ‘Rondom Sionsberg’, komt iedere keer een verhaal van Sionsberg aan bod. In deze editie brengen we een bezoekje aan de Pijnpoli.
Na de doorstart van Sionsberg in 2016 was de Pijnpoli een van de eerste afdelingen die weer openging in Dokkum. Anesthesioloog drs. Plein is vanaf het begin betrokken geweest bij de behandeling van pijn. Drs. Valens, de tweede pijnspecialist, is recent gestart om de korte wachttijd en laagdrempeligheid te waarborgen. Samen met een pijnconsulent, een verpleegkundige in opleiding en de secretaresses worden dagelijks patiënten geholpen volgens het bio-psychosociaal model, hetgeen betekent dat het pijnprobleem volgens de nieuwste inzichten wordt geanalyseerd en behandeld. Ook hebben de pijnanesthesiologen en pijnconsulenten maandelijks meerdere malen multidisciplinair overleg met de revalidatieartsen en neurologen van Sionsberg. Dit zorgt ervoor dat er vanuit verschillende invalshoeken wordt gekeken naar de klachten van de patiënt. Eventueel nemen huisartsen virtueel deel aan dit overleg om de overdrachten zo vlekkeloos mogelijk te laten verlopen.
Drie meest voorkomende methodes pijnbestrijding
Op dit moment worden op de afdeling drie verschillen methodes van pijnbestrijding gehanteerd. De behandeling met medicatie is misschien wel de bekendste: pijnstillers of medicamenteuze begeleiding. Daarnaast is het ook mogelijk om injecties toe te dienen om de pijn te behandelen. De derde methode is wat minder bekend. Bij TENS worden er op de pijnlijke plek twee huidelektrodes geplaatst, waardoor lichte elektrische impulsen worden gestuurd. Het toedienen van licht voelbare elektrische prikkels veroorzaakt een reactie in het lichaam, waardoor de eigen pijn gedempt wordt. Rug -en nekpijn, gordelroos, buikwandpijn, maar ook tal van andere pijnsyndromen komen hiervoor in aanmerking.
Kleinschaligheid
Patiënten kunnen over het algemeen binnen 7 dagen terecht bij de Pijnpoli. Bij acute pijnklachten geldt: “Wij kijken direct wie voorrang moet hebben”, vertelt drs. Plein. “Hoe sneller je erbij bent, des te groter de kans op herstel. Hoe meer je bovenop de oplossing van de pijnklacht zit des te kleiner de kans op een chronisch probleem”. Door de kleinschaligheid van Sionsberg, staan de patiënten echt voorop. “Het overleg met huisartsen is hier heel goed. Ze denken echt met ons mee en kunnen snel schakelen. Ze weten ook dat ze patiënten met een gerust hart naar ons door kunnen sturen”. Ongeveer tachtig procent van de patiënten kan direct aan de pijnklachten geholpen worden. Dat betekent niet altijd dat de pijn helemaal weg is, maar wel dat het draaglijk is. Over het algemeen geldt dat wanneer de pijnklachten na drie maanden nog steeds aanwezig zijn, er wordt gesproken van chronische pijn.
Minder chronische pijn
“We zijn er niet bij gebaat dat er bij meer mensen chronische pijnklachten ontstaan. Vandaar dat we als zorgverleners de wachttijden en lijnen kort houden voor patiënten en hun behandelaars”, vertelt de dokter. “Er is geen prestatiedrang. Ik mag iemand gerust langer dan een uur zien, want ik word niet afgerekend op de cijfers”. Gelukkig geldt dit voor alle poli’s waar ik werk. Een pijnbehandeling is daarnaast altijd een combinatie met therapie. Vaak is dat fysiotherapie of oefentherapie Mensendieck, omdat veel patiënten Sionsberg binnenkomen met bijvoorbeeld rugklachten. Alleen het behandelen van de pijn is niet genoeg, er moet ook worden gekeken naar de oorzaak. Door daarnaast in te zetten op begeleiding gaat Sionsberg nu een stap verder.
Begeleiding
Iedereen ervaart pijn weer anders. “Pijn moet je altijd serieus nemen”, vertelt Hester van den Mosselaar, pijnconsulent bij Sionsberg. Ons lichaam geeft een waarschuwing als er iets mis is, we krijgen dan pijn. Soms slaat het pijnsysteem op hol. Het lichaam blijft ons waarschuwen terwijl de oorzaak van de pijn is verdwenen. Dat heeft vaak ook een negatieve invloed op hoe we ons voelen. “We spreken altijd van een biologisch en een psychisch effect”, aldus de pijnconsulent. “Dat heeft effect op elkaar en kan elkaar versterken. We beginnen met het lichamelijke deel, maar zetten ook in op begeleiding”. Waar het voor huisartsen lastiger is om uitgebreid met patiënten op hun pijnklachten in te gaan, kan de pijnconsulent dat wel. De neerwaartse spiraal willen we doorbreken. Door niet alleen een pijnbehandeling, maar ook de juiste begeleiding te bieden kan Sionsberg patiënten nog beter helpen.
Groepstraining
“Het is nu met corona even wat lastig, maar we zijn bezig om een groepstraining op te zetten voor mensen met chronische pijn”, vertelt Hester. Op die manier krijgen mensen ook met lotgenoten te maken. Bovendien kan het iedereen overkomen als gevolg van een operatie, onverhoopt na een ongeval of iets anders. Daarnaast zijn er goede samenwerkingsverbanden met de ziekenhuizen in de regio, vult drs. Plein aan. Als het nodig is, kunnen we patiënten doorsturen naar bijvoorbeeld het MCL voor neuromodulatie.