I N D O K K U M

k o m t e r a a n

Rondom Sionsberg: ‘carpaal tunnel syndroom’

Renske de Vries Door Renske de Vries
30-10-2023
Rondom Sionsberg: ‘carpaal tunnel syndroom’

In en om Sionsberg aan de Birdaarderstraatweg in Dokkum gebeurt van alles op het gebied van zorg. Om al die verhalen een plekje te kunnen geven, heeft online stadskrant in-dokkum.nl de rubriek ‘Rondom Sionsberg’. Hier komt iedere keer een verhaal van Sionsberg aan bod. In deze editie vertellen chirurg Marja Jagers en neuroloog Petra Orsel over het carpaal tunnel syndroom (CTS) en welke behandelingen er binnen Sionsberg mogelijk zijn.

In en om Sionsberg aan de Birdaarderstraatweg in Dokkum gebeurt van alles op het gebied van zorg. Om al die verhalen een plekje te kunnen geven, heeft online stadskrant in-dokkum.nl de rubriek ‘Rondom Sionsberg’. Hier komt iedere keer een verhaal van Sionsberg aan bod. In deze editie vertellen chirurg Marja Jagers en neuroloog Petra Orsel over het carpaal tunnel syndroom (CTS) en welke behandelingen er binnen Sionsberg mogelijk zijn.

Neuroloog Petra Orsel is sinds 2018 werkzaam op de polikliniek in Sionsberg. Ze is als neuroloog gespecialiseerd in ziekten van de hersenen, de zenuwen, het ruggenmerg en de spieren. “Ik houd gesprekken, onderzoek en maak een behandelvoorstel tijdens de eerste afspraak. Wanneer een ingreep de meest passend oplossing is, nemen we contact op met een chirurg zoals Marja.” Een aantal dagen later kan de cliënt al bij de chirurg terecht. Dat maakt de behandeling bij Sionsberg uniek. “Binnen twee weken is het mogelijk om een ingreep uit te voeren,” vertelt Marja Jagers, chirurg en sinds 2019 werkzaam is in Sionsberg. De professionals zijn een trap van elkaar verwijderd, overleggen doen ze dan ook geregeld.

Het carpaal tunnel syndroom
Van je arm naar je hand heb je drie handzenuwen. Eén daarvan loopt door het midden van de pols, oftewel de carpale tunnel. Wanneer deze tunnel te nauw is raakt de handzenuw in de knel. De zenuw zwelt en gaat zonder behandeling beschadigen. “Op het moment dat de zenuw geïrriteerd raakt kan men tintelingen, prikkelingen en bij enkele gevallen pijnscheuten ervaren,” vertelt neuroloog Petra. Een veel voorkomend probleem is volgens Petra en Marja dat mensen met CTS ‘s nachts wakker worden met een slapend gevoel in de hand. Vervolgens zal de cliënt de handen schudden, om van dit gevoel af te willen komen.

Marja vervolgt: “Als je te lang met CTS rondloopt kan de zenuw ernstig beschadigd raken. Een gevolg kan zijn dat je het gevoel in je vingers kwijt raakt en last krijgt van krachtverlies. Daarnaast heb je meer kans op een langdurig of onvolledig herstel. Daarom is het van het uiterste belang dat als je de klachten herkent, zo snel mogelijk langs de huisarts gaat.”

Wanneer krijg je het carpaal tunnel syndroom?
CTS komt vooral voor bij vrouwen tijdens de zwangerschap omdat ze op dat moment meer vocht vasthouden. Ook voor mensen met diabetes en een traag werkende schildklier is dit het geval. Bij zwangere vrouwen kan CTS na de zwangerschap wel weer afzwakken. Mensen met reuma en artrose van de hand zijn ook vatbaar voor het CTS.

Daarnaast is er een groep individuen met bepaalde beroepen die er last van kunnen krijgen. Beroepen zoals lassers, stratenmakers en mensen die zwaar huishoudelijk werk doen. “Handelingen waar ik het dan over heb zijn bijvoorbeeld het aandraaien van schroeven en doekjes uitwringen. CTS ontstaat bij deze mensen omdat ze handelingen verrichten op het drukpunt van de carpaal tunnel,” legt Marja uit.

Op bezoek bij de neuroloog
De cliënt wordt door de huisarts doorverwezen naar de neuroloog in Sionsberg. De neuroloog bewijst dan op grond van de cliënt zijn/haar verhaal en door middel van aanvullend EMG-onderzoek of een echo of ze CTS vinden. Tijdens het EMG-onderzoek meet de neuroloog door middel van schokjes van elektriciteit de werking van de zenuwen. “Dit zal geen pijn doen, maar de cliënt kan dit wel als een vreemd gevoel ervaren. De hand zal bewegen zonder dat je dit zelf aanstuurt,” vertelt Petra.

Vier behandelopties
Wanneer CTS wordt aangetoond zijn er vier behandelopties:
1. Er wordt niks gedaan, je wacht af tot het vanzelf over gaat.
2. De cliënt krijgt voor zes weken een nachtspalk zodat de pols recht blijft en de zenuw kan herstellen.
3. De cliënt krijgt een injectie met corticosteroïden, dit is een middel dat de zenuw tot rust brengt zodat de carpaal tunnel slanker wordt en zich kan herstellen. Voor deze opties kun je bij de neuroloog terecht.
4. De cliënt ondergaat een operatieve ingreep. “Deze ingreep wordt onder plaatselijke verdoving uitgevoerd. Eerst maak ik een klein sneetje in de hand en vervolgens snijd ik de band door die het dak van de carpale tunnel vormt. Het is een verrichting van tien minuten, zo klaar dus, maar de cliënt heeft wel een herstel van zes weken nodig,” aldus Marja. Na zes maanden is 80% van de cliënten die deze ingreep ondergaan klachtenvrij. “Dit is een ontzettend hoog aantal mensen die geholpen kunnen worden.” Na de ingreep mag de cliënt de hand niet belasten. Maar er is ook geen sprake van complete rust. Je krijgt namelijk oefeningen mee zodat de vingers niet verstijven en de hand flexibel blijft.

De kracht van Sionsberg
“Doordat we de cliënten snel en goed kunnen behandelen, kunnen wij ervoor zorgen dat mensen geen toename van klachten krijgen,” zegt Marja. De neurologen en chirurgen binnen Sionsberg krijgen veel te maken met CTS. “Dit is een ingreep die verschillende deskundigen kunnen doen. Maar wij krijgen er zo vaak mee te maken dat we er zeer gespecialiseerd in zijn geworden.” Sionsberg biedt een vriendelijke en gemoedelijke ervaring omdat het toch net iets kleinschaliger is, volgens Marja en Petra.

“De oudere doelgroep zegt vaak: ‘moet er aan dit oude lichaam nog gesleuteld worden?’ Terwijl CTS hen belemmert in het dagelijks leven. Ik wil ervoor zorgen dat ze weer kunnen doen wat hen gelukkig maakt!

Renske de Vries
Renske de Vries
Redacteur