I N D O K K U M

k o m t e r a a n

Rondom Sionsberg: afdeling Urologie

Rondom Sionsberg: afdeling Urologie

In en om Sionsberg aan de Birdaarderstraatweg in Dokkum gebeurt van alles op het gebied van zorg. Om al die verhalen een plekje te kunnen geven, heeft online stadskrant in-dokkum.nl een nieuwe rubriek. In ‘Rondom Sionsberg’, komt iedere keer een verhaal van Sionsberg aan bod. In deze editie maken we kennis met de afdeling Urologie.

In en om Sionsberg aan de Birdaarderstraatweg in Dokkum gebeurt van alles op het gebied van zorg. Om al die verhalen een plekje te kunnen geven, heeft online stadskrant in-dokkum.nl een nieuwe rubriek. In ‘Rondom Sionsberg’, komt iedere keer een verhaal van Sionsberg aan bod. In deze editie maken we kennis met de afdeling Urologie. “Kinne jo wol oer de Ie hinne pisje?” Het was een van de vaste vragen die de eerste uroloog van Sionsberg- dr. van der Wal, vroeg bij de start van de afdeling Urologie. Tegenwoordig is Urologie allemaal hi-tech geworden. Toen van der Wal in 2009 vertrok, kwamen uroloog dr. de Muinck Keizer en uroloog dr. Lampe 2 dagen in de week in Sionsberg Dokkum. In Sionsberg werken de urologen samen met gespecialiseerde verpleegkundigen voor de vakgebieden incontinentie en oncologie en polikliniek-assistenten, welke ondersteunen bij de spreekuren. Het team heeft het “lekker drok”. Zo’n veertig tot vijftig patiënten bezoeken de polikliniek per dag en dat worden er steeds meer. Alleen de operaties vinden niet in Dokkum plaats. Daarvoor maakt het team gebruik van het MCL in Leeuwarden.

Stijgende lijn
De grootvader van de Muinck Keizer werd in Dokkum geboren. Zijn overgrootvader koos voor een carrière bij de bereden politie in Amsterdam en daarom groeide Willem in de Randstad op. De uroloog uit Sionsberg begon in 2000 aan zijn carrière in Fryslân en is inmiddels met veel plezier woonachtig in Akkrum. “De kwaliteit van gezondheidszorg is hier gewoon veel beter dan in de Randstad”, vertelt hij. “Het verloop van personeel is veel minder. Daardoor lopen de wachttijden met name in de Randstad erg op. De enorme onmacht die je dan als dokter voelt is groot.” Dat gaat in Dokkum anders. Nu de wachttijden oplopen en het aantal patiënten stijgt, breiden de urologen de capaciteit in Dokkum straks uit naar drie dagen per week. Het gratis parkeren, korte wachttijden en persoonlijke behandeling spreekt steeds meer patiënten aan.

Sterke blaas
De Muinck Keizer koos voor het vak, omdat hij dan veel zelf kan doen. “Anders dan andere vakgebieden kunnen we bijvoorbeeld zelf een diagnose stellen”, vertelt hij. Die zijn heel verschillend. Er komen veel patiënten met plasklachten bij de polikliniek. Ook urineweginfecties en incontinentie zijn veel voorkomende klachten. Daarbij is er onder andere een hoog percentage aan nierstenen. “Door toegenomen vergrijzing komen die klachten veel meer voor.” Dat je een sterke blaas krijgt door lang je plas op te houden is echt een fabel. “Je krijgt er juist een grote, slappe blaas van”, vertelt de Muinck-Keizer. Gemiddeld genomen gaan mensen 5 tot 7 keer op een dag naar het toilet. Als dit veel meer of veel minder is, kan het zijn dat er plasklachten zijn.

Mogelijkheden
Een ander hardnekkig misverstand, waardoor een bezoek aan een arts ten onrechte wordt uitgesteld. “Wat vanzelf komt gaat vanzelf weer over”, maar dat is niet het geval. “Bij het plassen van bloed komen mensen gelukkig wel snel, maar ook daar horen we soms om onbegrijpelijke redenen waarom mensen een bezoek aan een arts uitstellen.” Ook als het gaat om bijvoorbeeld incontinentie leven er nog veel misverstanden. Mensen denken al snel dat het bij het ouder worden hoort, terwijl er tal van mogelijkheden zijn om dit in ieder geval te verbeteren.

Lopen makkelijker dan plassen
“Lopen kun je vaak al als je twee bent. Plassen duurt vaak nog wel tot je derde of vierde jaar”, vertelt uroloog de Muinck Keizer verder. “Hoe die neurologische bediening van de blaas precies in elkaar zit weten we nog steeds niet precies”. Mensen gaan veel minder graag met de collectebus voor onderzoek naar urologie rond. Het is ook nog een gênant onderwerp. Toch kan meer geld ontzettend helpen om meer onderzoek te doen.

Bekenden
Minstens zo belangrijk als de twee urologen, zijn de vijf dames die alle ondersteunende werkzaamheden in Sionsberg verrichten. Ida Machiela, Antsje Boonstra, Antsje Holman Durkje Ellens en Anita Dammer zijn polikliniek-assistenten en gespecialiseerde verpleegkundigen en soms al tientallen jaren aan de afdeling verbonden. Met veel plezier staan ze de patiënten bij die met plasklachten, prostaat- en blaaskanker, nierproblemen, besnijdenissen, sterilisaties, blaasspoelingen en vele andere zaken op het gebied van urologie. “Het is hier nooit saai”, vertellen de dames. Alleen vertellen ze natuurlijk niets over de gekste dingen die ze op de afdeling meemaken. “De mannen hebben hier soms prachtige uitspraken”, lachen de dames. Ook met het treffen van bekenden wordt integer omgegaan. “Meestal zorgen we er zelf al voor dat als we zien dat er een bekende een afspraak heeft, dat we dan even ruilen van plek met een collega. Mocht het toch voorkomen dat we een bekende treffen, dan vragen we altijd of dat een probleem is of we erbij zijn.”

Ervaring
“Hawwe jo ek druppen op ‘e skuon”? Het was een van de andere vragen die dr. van der Wal weleens stelde. Als er met ja werd geantwoord, had de betreffende patiënt prostaatproblemen. Durkje Ellens maakte de start van de afdeling nog mee. Na een uitstap bij de Thuiszorg is zij sinds enkele maanden weer terug op de afdeling Urologie van Sionsberg. De wijze van onderzoek op de afdeling is in de afgelopen tientallen jaren sterk geprofessionaliseerd, ook door de komst van alle medische apparatuur. De samenwerking met het MCL als topklinisch ziekenhuis ervaart het team als heel positief. Gespecialiseerde verpleegkundigen uit het MCL hebben ons ‘training on the job’ gegeven. Daarnaast volgen we externe cursussen/trainingen over onderzoeken en laten ons op het gebied van het gebruik van medische apparatuur bijpraten door bedrijven. Dit alles om alle ontwikkelingen op het vakgebied goed te kunnen volgen. De afwisseling op de afdeling maakt het voor Durkje Ellens erg leuk werken. “Het is een hele dynamische poli en geen dag is hetzelfde. Voor mij is het vooral belangrijk dat de mensen tevreden naar huis gaan”.

Blaasspoelingen zijn terug
Wanneer uit de blaas een tumor wordt verwijderd is soms een vervolgbehandeling nodig. Om de kans op terugkeer van tumoren te verkleinen, kan er nabehandeld worden met een chemo- of immunotherapeutische blaasspoeling. Deze vorm van behandeling is sinds kort opnieuw mogelijk in Sionsberg. “Erg fijn dat we dit weer kunnen aanbieden aan de patient” vertelt Anita Dammer, oncologieverpleegkundige. Zij begeleidt de mensen na de diagnose kanker zoals prostaatkanker, nierkanker en blaaskanker. “Het is ontzettend fijn dat mensen de blaasspoelingen weer dichtbij huis kunnen doen”.

Redactie
Redactie