In en om Sionsberg aan de Birdaarderstraatweg in Dokkum gebeurt van alles op het gebied van zorg. Om al die verhalen een plekje te kunnen geven, heeft online stadskrant in-dokkum.nl de rubriek ‘Rondom Sionsberg’. Hier komt iedere keer een verhaal van Sionsberg aan bod. In deze editie vertellen chirurg Sharon Muller en chirurg Marja Jagers over het taboe op aambeien en de proctoscopie behandeling die binnen Sionsberg mogelijk is.
In en om Sionsberg aan de Birdaarderstraatweg in Dokkum gebeurt van alles op het gebied van zorg. Om al die verhalen een plekje te kunnen geven, heeft online stadskrant in-dokkum.nl de rubriek ‘Rondom Sionsberg’. Hier komt iedere keer een verhaal van Sionsberg aan bod. In deze editie vertellen chirurg Sharon Muller en chirurg Marja Jagers over het taboe op aambeien en de proctoscopie behandeling die binnen Sionsberg mogelijk is.
Chirurg Sharon Muller is sinds 2007 werkzaam op de polikliniek chirurgie in Sionsberg. Haar collega Marja Jagers is sinds 2020 werkzaam als chirurg in Dokkum. Met een team van vijf poli-assistenten verzorgen zij het proctologie spreekuur. Tijdens dit spreekuur houden de professionals zich bezig met aandoeningen rondom de anus, hierbij komen ze geregeld aambeien tegen. Ze merken op dat dit een vervelende aandoening is waar mensen zich vaak voor schamen. “Wij willen het taboe op aambeien graag wegnemen, door uitleg te geven over de laagdrempelige behandeling die wij aanbieden,” leggen Marja en Sharon uit. De toegangstijd binnen Sionsberg is kort, hierdoor kun je snel verholpen worden aan je klachten. “Het behandelen van aambeien doen wij dagelijks, we zijn twee vrouwelijke dokters met een bak aan ervaring.”
Aambeien, een lastig onderwerp? Veel mensen hebben last van aambeien, desondanks is dit niet een onderwerp dat we bespreken op de verjaardag van een familielid of met je buurvrouw. Hierdoor zijn mensen niet op de hoogte van de eenvoudige behandeling van aambeien. En dat is jammer want de klachten van aambeien zijn ontzettend vervelend. “Tegenwoordig kun je googelen en dan lees je de verschrikkelijkste verhalen. Realistisch gezien is dit voor weinigen het geval,” vertelt Sharon. Als je fijn geholpen bent wil je waarschijnlijk niet van de daken schreeuwen over het anusprobleem waar je voorheen last van had. Daardoor hoor je de positieve verhalen maar weinig. “Voor zowel de patiënt als de chirurg is het niet een sexy onderwerp,” vertelt Sharon. De chirurgen komen aambeien heel vaak tegen in hun werk. De behandeling is eenvoudig en niet zo spannend in vergelijking met een ingewikkeld darmoperatie. Het is vervelend om te zien dat mensen jarenlang met aambeien rondlopen door schaamte en ongemak.”
Wat zijn aambeien? Aambeien zijn bobbeltjes aan de binnenkant van de endeldarm, vlak voor de anus. Ze kunnen inwendig, maar ook aan de buitenkant van de anus zitten. De functie van aambeien is om de anus luchtdicht af te sluiten. “Het zijn eigenlijk de bloedvaten in je anale kanaal. Die kunnen een beetje opzetten om te zorgen dat je je lucht binnenhoudt,” legt Marja uit. Soms zetten ze erg op en zet het slijmvlies dat erover heen zit uit, waardoor het heel kwetsbaar is. “Een klacht die je kunt ervaren is helderrood bloedverlies,” vertelt Sharon, bij donkerrood is het altijd verstandig om langs de huisarts te gaan. Ook kun je last krijgen van jeuk, valse aandrang, een branderig gevoel of een drukkend gevoel bij je anus. Vanwege het opzetten van het slijmvlies kun je overbodig weefsel voor de sluitspier krijgen, waardoor je je ontlasting niet goed voelt aankomen. Dit is ook te verhelpen tijdens een proctoscopie behandeling.
Bijna iedereen ervaart klachten van aambeien Aambeien komt veel voor en bij diverse soorten leeftijdsgroepen. “Het kan beginnen bij hele jonge kinderen die last hebben van obstipatie. Wij zien veel moeders na de zwangerschap en veel vijftigplussers die te lang met dit probleem rondlopen,” benoemt Sharon. Aambeien worden veroorzaakt doordat er veel druk komt te staan op de bekkenbodem. Alles wat druk verzorgt op de bekkenbodem is een aanleiding om aambeien te krijgen. Denk aan het lang ophouden van ontlasting omdat je liever thuis naar de wc gaat. Te lang op de wc zitten omdat je filmpjes op je telefoon bekijkt, hierdoor ben je continu onbewust aan het persen. Maar ook het niet in een goede houding zitten kan druk op de anus geven.
Behandeling met proctoscopie Aambeien zijn te behandelen door middel van proctoscopie, dit is een hele korte behandeling van zo’n vijf minuten. De meeste tijd zit in het uitleg geven over de behandeling en wat er van je verwacht wordt na de ingreep. “We gaan met een kort kijkertje een paar centimeter de anus binnen, dan zuigen we het slijmvlies waar de aambeien achter schuilen op. Je maakt een ballonnetje van de aambei en bindt het af met een elastiekje,” vertelt Marja over de ingreep. Het kijkertje dat naar binnen gaat is een klein plastic buisje dat niet groter is dan de gemiddelde drol. “Goed om te weten, want mensen hebben er hele wilde ideeën bij. We hoeven niet de hele darm te zien alleen het laatste stukje endeldarm.”
Pijnloze behandeling Doordat er nu een elastiekje om heen zit, krijgt het slijmvlies en aambei geen bloed meer en sterft het af. Wanneer het afsterft, laat het automatisch los en verlies je dit tijdens de ontlasting vaak onopgemerkt. De behandeling is in principe pijnloos maar kan wel als onprettig worden ervaren. “Hoeveel behandelingen je nodig hebt wisselt per persoon, als je gelijk aan de bel trekt en het laat behandelen, heb je misschien één behandeling nodig,” aldus Marja. Vijftigplussers met incontinentieproblematiek en veel aambeien hebben meer behandelingen nodig. “Maar deze personen verwijzen we ook door naar de bekkenfysiotherapeut, die kan tot de kern komen van waarom je te veel druk zet bijvoorbeeld.” Soms moet je eens in de zoveel tijd terugkomen zodat het aambeien probleem beheersbaar is.