Het project Legeweg maakt deel uit van het gemeentelijke initiatief Versterking Binnenstad Dokkum, dat als doel heeft om ons historische centrum aantrekkelijker en autoluwer te maken. De Legeweg is in het najaar van 2023 aan de beurt. Om bewoners te betrekken, wordt eerder al een werkgroep aangesteld om met de gemeente mee te denken over het ontwerp. De gemeente komt echter met een voorstel waar de werkgroep weinig enthousiast over is. Als na een peiling blijkt dat 72% van de bewoners, waaronder de DoRé Kerk, het ontwerp niet steunt, besluit de gemeente de werkgroep eenzijdig op te heffen en haar eigen ontwerp verder uit te werken.
Gaspedaal harder indrukken
Een groot punt van discussie vormt de verkeersveiligheid, waar de meningen flink over uiteen lopen. In het plan van de gemeente zouden de parkeerplekken aan één kant van de straat komen, zodat er ruimte is voor bomen en een bredere rijbaan van 4,5 meter. De weg wordt ook rechter gemaakt. Veel bewoners maken zich zorgen dat dit voor onveilige situaties kan zorgen. Ze vragen een verkeersdeskundige om advies, die bevestigt dat parkeren aan één kant inderdaad kan zorgen voor meer gevaar. Ook de slinger in de weg en een smallere rijbaan zorgen er juist voor dat auto's niet te hard rijden,” zegt een bewoner. “Een rechte, brede rijbaan maakt het juist makkelijker om het gaspedaal in te drukken.”
Bang voor schade aan huizen
Een onderdeel van het plan voor de 4,5 meter brede rijbaan van de gemeente is het verplaatsen van de ondergrondse afvalcontainer op de Legeweg. Momenteel staat die voor Club 33 (de voormalige Harmonie), maar de gemeente wil hem verplaatsen naar het begin van de straat, voor het pand van de Hypotheker. Zo kan de weg vanaf dat punt al opengebroken en breder gemaakt worden. Bewoners maken zich zorgen over schade aan hun huizen, omdat er diep in de grond geboord moet worden voor de nieuwe afvalcontainer. Volgens hen kan de container gewoon op zijn huidige plek blijven staan.
Op zoek naar de middenweg
Op 2 januari 2024 besluit een deel van de bewoners daarom een beroepschrift in te dienen bij de rechtbank om de omgevingsvergunning voor de herinrichting aan te vechten. De gemeente laat aan In-Dokkum weten dat zij de uitspraak van de rechtbank zal afwachten voordat de werkzaamheden doorgang kunnen vinden. Wanneer die behandeling plaatsvindt, is nog niet bekend.
Of de rechter de bewoners in het gelijk stelt, blijft voorlopig onzeker, maar de intentie is duidelijk: zij willen niet tegenwerken, maar samenwerken. “Niet koste wat kost onze eigen ideeën doorzetten, maar juist samen met de gemeente tot een oplossing komen die voor beide partijen acceptabel is. We begrijpen heel goed dat er een gemeentelijke visie is voor de binnenstad en we willen daar ook in meegaan,” zegt een vertegenwoordiger van de bewoners. “Maar het is ook onze woonomgeving en onze veiligheid en we hopen dat de gemeente met ons wil zoeken naar een middenweg.”