Op hoek van de Keppelstraat vind je vanaf zaterdag 1 juli Villa Vinostra. In dit intieme huiskamerrestaurant draait alles om de beleving van de gast. Gastheer en kok Sander Wijnstra: ‘Je kunt hier met een klein gezelschap de avond doorbrengen in een sfeervolle, persoonlijke setting. Een gangendiner met een wijn-, bier- of sap-arrangement, een lange tafel vol gerechten en wijn om te delen of iets heel anders, van alles is mogelijk.’
Pand met eeuwenoude horecageschiedenis
Villa Vinostra is gevestigd in het Kollumer Veerhuis, een monumentaal pand uit de zeventiende eeuw. Als je het restaurant binnenstapt, waan je je terug in de tijd. Het knusse behang, de antieke, houten inbouwkasten en de monumentale schouw getuigen van een eeuwenoude horecageschiedenis. Sander vertelt: ‘Van oudsher is het Veerhuis gebruikt als herberg. In die tijd was dit de gelagkamer, waar je met z’n allen kon genieten van lekker eten en goede verhalen. Op die manier willen wij Villa Vinostra ook graag karakteriseren. We vinden het mooi om dit monumentale pand weer publiekelijk toegankelijk te maken. Met andere woorden: ons huis is jouw huis.’
Italiaans geïnspireerd met streekproducten
Het bijzondere is dat je bij Villa Vinostra geniet van restaurantservice in een huiselijke sfeer. ‘Bij ons geen lange wachttijden, geen andere gasten en geen tafels die kriskras door elkaar heen staan, maar één lange tafel in een gezellige, warme kamer waar je je direct thuis voelt.’ Menuvoorstellen worden gebaseerd op persoonlijke voorkeur van de gasten en de kookstijl is Italiaans geïnspireerd met producten uit de streek. ‘Gasten kunnen met een voorstel komen, maar als je liever hebt dat de ik je verras en zelf een menu opstel, is dat natuurlijk ook geen probleem.’
Uitdaging en duurzaamheid als speerpunten
‘Ik houd heel erg van koken,’ vertelt Sander. ‘Maar tegelijkertijd ben ik nogal sleurgevoelig. Het unieke aan Villa Vinostra is dat het ook voor mij uitdagend blijft: als gastheer en kok mag iedere keer andere gezelschappen ontvangen en dus ook iedere keer wat anders op tafel zetten.’ Wat tevens uniek is aan het culinaire concept, is de omgang met duurzaamheid. ‘Duurzaamheid is voor ons een speerpunt. We koken op maat en weten dus exact hoeveel we moeten inkopen. Dat betekent nauwelijks voedselderving of eten weggooien.’
Ambachtelijk ijsscheppen door vader en zoon
Gastronomie ligt Sander al sinds kind na aan het hart. De plannen om een restaurant aan huis te openen heeft hij al langer, maar lange tijd ontbreekt de juiste locatie. Als deze monumentale stadsvilla leeg komt te staan, grijpen Sander, vriendin Hester en zoon Luca hun kans. Inmiddels woont het gezin boven, het familiebedrijf wordt beneden gevoerd. ‘En vanuit de garage van het pand gaan we bij mooi weer ijsscheppen. Het ijs wordt gemaakt en geschept onder het Zuco label met de melk van biologische melkveehouderij van Hans & Suzanne Kroodsma Parmentier Kroodsma uit Jannum, ook bekend van de Jannumer Kaas’ aldus een trotse Sander, die de afgelopen twee jaar ijsleverancier was voor horecabedrijven in de regio. Met “we” doelt hij op zichzelf en op Luca. ‘Hij heeft vorig jaar voor het eerst kennis heeft gemaakt met het vak en was meteen enthousiast, dus hij gaat me helpen met het maken en scheppen van ambachtelijk ijs.’ Meer informatie vind je op www.villavinostra.nl en via Instagram.