I N D O K K U M

k o m t e r a a n

Jaarlijkse kranslegging en herdenking van 22 januari 1945

Marianne Vriesema Door Marianne Vriesema
22-01-2025
Jaarlijkse kranslegging en herdenking van 22 januari 1945
Foto's Jaarlijkse kranslegging en herdenking van 22 januari 1945 door:

Woensdagmorgen 22 januari werd op de Woudweg in Dokkum en bij het monument aan de Noorderdwinger uitgebreid de massa-executie van 80 jaar geleden in Dokkum herdacht. Op woensdag 22 januari 1945 werden twintig gevangenen uit Leeuwarden en Groningen op de Woudweg in Dokkum gefusilleerd. Ter nagedachtenis aan deze gebeurtenis werd er een stille tocht gehouden en werden kransen gelegd.

 

Tijdens de herdenking op het Dockinga College deelde de 95-jarige mevrouw Autsema haar persoonlijke herinneringen aan de tragedie van 1945. Ook werd het kunstwerk De Zandtovenaar gepresenteerd, en speelden twee leerlingen werken van Bach. Na de toespraak en de verhalen vertrok de stille tocht naar het monument aan de Woudweg.

 

Wat gebeurde er op 22 januari 1945?
Aan de Woudweg in Dokkum werden 20 mannen gefusilleerd op bevel van de Duitsers. Dit was een wraakactie voor een verzetsactie in De Falom, waar verzetsleden een Duitse auto met arrestanten overvielen. Bij deze actie kwamen een Duitse SD’er en zijn chauffeur om het leven. Als reactie daarop besloten de Duitsers om 20 gevangenen te fusilleren. Tien van deze gevangenen werden geselecteerd uit de gevangenissen van Leeuwarden en Groningen, en bestonden uit verzetsstrijders en Joden. De andere tien kwamen uit de gevangenis van Groningen en werden eveneens als verzetsstrijders en Joden beschouwd. De Duitse bezetters besloten deze wraakactie te ondernemen, waarbij de eerste vijf slachtoffers die aan de Woudweg gefusilleerd werden, afkomstig waren uit de omgeving van Dokkum. Het was duidelijk dat de verzetsstrijders, zelfs zonder deze wraakactie, waarschijnlijk de doodstraf zouden hebben gekregen.

 

Foto: Durk Tamsma

 

Marianne Vriesema
Marianne Vriesema