I N D O K K U M

k o m t e r a a n

Burgemeester bezoekt Carpentier Altingstraat tegen overlast visdieven

Marianne Vriesema Door Marianne Vriesema
07-06-2023
Burgemeester bezoekt Carpentier Altingstraat tegen overlast visdieven

Burgemeester Johannes Kramer bracht kortgeleden een bezoek aan de inwoners van de Carpentier Altingstraat, die al meer dan drie jaar te maken hebben met overlast veroorzaakt door visdieven. Het doel van het bezoek was de zorgen en klachten van de bewoners aan te horen en om hopelijk binnenkort met een oplossing te komen voor dit probleem.

Burgemeester Johannes Kramer bracht kortgeleden een bezoek aan de inwoners van de Carpentier Altingstraat, die al meer dan drie jaar te maken hebben met overlast veroorzaakt door visdieven. Het doel van het bezoek was de zorgen en klachten van de bewoners aan te horen en om hopelijk binnenkort met een oplossing te komen voor dit probleem.

 

Geschetter, geschijt en gevaar in wijk

De overlast die de visdieven veroorzaken loopt uiteen van lawaai en vervuiling tot schade aan eigendommen, laat buurtbewoner Gerard Kosse weten. Hun geschetter vroeg in de ochtend en late avonduren verstoort de nachtrust van de bewoners. Daarnaast hebben de vogels de neiging om uitwerpselen achter te laten op buitenhangende was en auto’s en zijn ze agressief na de geboorte van hun kinderen. Die agressie vormt een risico voor mensen die zich in de buurt van hun nesten bevinden, vertelt Kosse. “Ouders durven hun kinderen niet langer buiten te laten spelen. Vorig jaar is hier zelfs een postbode aangevallen. Het gaat van kwaad tot erger.”

 

Beschermde diersoort

Het probleem begint al in 2019. Visdieven, kleine zeevogels bekend om hun duikvluchten in het water op zoek naar vis, vestigen zich op het dak van basisschool de Bron. Wat begint met een paar koppeltjes, is in vier jaar tijd uitgegroeid tot een kolonie van ruim veertig vogels. Hoewel de bewoners veel overlast en het ongemak ervaren, kunnen zij er vanwege de beschermde status van de vogels weinig aan doen. Deze bescherming is door de provincie Fryslân ingesteld vanwege de kwetsbaarheid van de vogelsoort en het behoud van hun populatie. Dat betekent dat de bewoners van de Carpentier Altingstraat het dak van de Bron niet ongeschikt mogen maken als broedlocatie door bijvoorbeeld netten te spannen. Er moet volgens de provincie eerst een milieurapport en een alternatieve broedgelegenheid voor de visdieven komen.

 

Gemeente als bemiddelaar

Het creëren van een alternatieve broedplek alleen al kan oplopen tot in de tienduizenden euro’s. “Dat kunnen en willen wij als buurtbewoners niet zelf ophoesten,” zegt Kosse. Daarom is de buurt momenteel in gesprek met Rijkswaterstaat en de gemeente. De eerste wil alleen om tafel als provincie en gemeente ook meewerken. De laatste kan nog niets beloven. “Wij verlangen niet van de gemeente dat zij de regie overneemt en wij begrijpen ook dat zij het probleem niet zo maar ineens kan oplossen. Maar tegelijkertijd willen we ook niet dat het probleem op de schouders van de burgers komt.” Kosse ziet een meer bemiddelende rol voor de gemeente weggelegd in dit verhaal. “Wij hopen dat de gemeente als een soort mediator tussen de partijen wil optreden.”

 

Integrale oplossing voor zowel buurt als vogels

De lokale gemeenschap is in ieder geval vastbesloten om de situatie op een humane en effectieve manier aan te pakken. Er wordt gezocht naar een evenwichtige oplossing die zowel de belangen van de vogels als die van de buurtbewoners in acht neemt. Kosse: “Wij zijn als buurt niet tegen de vogels. We willen graag een integrale, duurzame oplossing voor ons én voor de visdieven. Als we de vogels uit de Carpentier Altingstraat verjagen, gaan ze namelijk ergens anders op een in de buurt broeden. Dat is ook niet de bedoeling.”

 

Verslag gemaakt door burgemeester

Nu de burgemeester langs is geweest, hoopt de Carpentier Altingstraat dat de situatie binnenkort verbetert. “De burgemeester heeft het overlastprobleem met eigen ogen kunnen ervaren en doorgenomen met een tiental buurtbewoners. Hij kan natuurlijk helaas niets beloven, maar hij heeft in ieder geval een verslag opgemaakt van de overlast. Als het goed is, gaat hij dat bespreken met de verantwoordelijke wethouder. We wachten het af.”

Marianne Vriesema
Marianne Vriesema