Op 5 mei vieren we in Nederland dat we sinds 1945 in vrijheid leven. Elk jaar staan we stil bij het belang van vrijheid, democratie en mensenrechten. In 2025 is het precies 80 jaar geleden dat ons land werd bevrijd. Een bijzonder moment, dat ook in Dokkum niet onopgemerkt voorbijgaat. Bibliotheek Dokkum organiseert in aanloop naar Bevrijdingsdag drie indrukwekkende lezingen over de Tweede Wereldoorlog, met persoonlijke verhalen en lokale geschiedenis centraal.
Donderdag 10 april: Oorlog een gezicht geven
20.00 – 21.30 uur | Bibliotheek Dokkum | Gratis toegang
Samen met haar man Reinder Postma schreef Yvonne te Nijenhuis meerdere boeken over de oorlogsgeschiedenis van Noordoost-Friesland. In de reeks ‘De oorlog een gezicht gegeven’ brengen zij verhalen uit de regio tot leven. Tijdens deze lezing vertelt Yvonne over het dagelijks leven in Dokkum en Dantumadiel tussen 1940 en 1945. Hoe ervaarden inwoners de Duitse bezetting? En welke verhalen dreigen vergeten te worden? Een avond vol herinneringen, ooggetuigenverslagen en nieuwe inzichten.
Donderdag 24 april: Vrouwen van het Friese verzet
20.00 – 21.30 uur | Bibliotheek Dokkum | Gratis toegang
Historicus en schrijver Hessel de Walle belicht in zijn boek ‘Vrouwen van het Friese verzet’ de indrukwekkende rol van 32 Friese vrouwen tijdens de oorlogsjaren. Veel van hen begonnen als koerierster, maar hun inzet bleek vaak veel breder. Ze hielpen piloten onderduiken, vervulden spionageopdrachten en vervoerden wapens – allemaal onder groot risico. De Walle vertelt over hun moed en veerkracht, en laat zien hoe belangrijk hun rol in het verzet werkelijk was.
Vrijdag 2 mei: Verzet in Dokkum – het verhaal van Berend Veenstra
10.00 – 11.30 uur | Bibliotheek Dokkum | Gratis toegang
Soms komen de verhalen uit de oorlog pas generaties later aan het licht. In 2023 meldde Karin Gutjahr zich bij het Streekargyf. Ze is afkomstig uit Duitsland en op zoek naar informatie over haar grootvader, Berend Veenstra uit Dokkum. Tijdens de oorlog werkte Veenstra als belastingambtenaar, maar achter de schermen was hij actief in het verzet. Dankzij zijn functie wist hij cruciale informatie te verzamelen en onderduikadressen te regelen in en rond Dokkum.
Toen hij in het vizier kwam van de bezetter, moest hij samen met zijn gezin onderduiken in Engwierum. Jaren later legden zijn zoon Jan en kleindochter Karin het levensverhaal van Berend vast in een film – oorspronkelijk bedoeld voor de familie. De film bleek zo boeiend dat ze het verhaal nu ook met een breder publiek willen delen. In de bibliotheek vertellen ze over zijn verzetswerk, ondersteund met foto’s en filmfragmenten.
Tickets zijn gratis verkrijgbaar in de bibliotheek of via ontdekdebieb.nl.