I N D O K K U M

k o m t e r a a n

‘Het nieuwe normaal’ in Dokkum – De horeca

‘Het nieuwe normaal’ in Dokkum – De horeca

In de nieuwe rubriek ‘Het nieuwe normaal in Dokkum’ nemen we een kijkje bij ondernemingen, organisaties of locaties om te vragen hoe ze omgaan met ‘Het nieuwe normaal’. Of hoe bereid je je daarop voor? En wat is eigenlijk ‘Het nieuwe normaal’ in Dokkum? Deze editie is Theo Kingma, eigenaar van Eric’s Café en Halve Maan, aan het woord.

In de nieuwe rubriek ‘Het nieuwe normaal in Dokkum’ nemen we een kijkje bij ondernemingen, organisaties of locaties om te vragen hoe ze omgaan met ‘Het nieuwe normaal’. Of hoe bereid je je daarop voor? En wat is eigenlijk ‘Het nieuwe normaal’ in Dokkum? Deze editie is Theo Kingma, eigenaar van Eric’s Café en Halve Maan, aan het woord. Abrupte sluiting “Alle horeca gaat vanaf 18 uur dicht”, dat werd die bewuste zondag 15 maart bekend gemaakt tijdens de speciale persconferentie. “Dat was wel even schrikken. Het was behoorlijk druk in de zaak en al die mensen binnen een half uur de deur uitkrijgen, was niet echt een optie. Gelukkig was er direct contact met de afdeling Veiligheid van de gemeente en ook de burgemeester deed diezelfde avond een rondje langs alle horecazaken om te overleggen hoe we deze abrupte sluiting goed konden laten verlopen” vertelt Theo die daarna zijn twee horecazaken tot 1 juni moest sluiten. Hulp uit alle hoeken In de weken die volgden probeerde Theo met allerlei creatieve ideeën zijn personeel aan het werk te houden: er werd opgeruimd, opgeknapt en ook begon de Halve Maan met het bezorgen van maaltijden en het verkopen van coffee-to-go aan de deur. “Prachtig om te merken hoe de Dokkumers elkaar steunden door eten te bestellen bij de verschillende horeca die we hier hebben. Ook toen bekend werd dat de horeca op 1 juni weer open mocht, hebben meerdere mensen mij geholpen met het maken van plannen. Zo kwam een goede vriend van mij met het plan het terras uit te breiden op het water en via Germ Kuipers kwamen we in contact met de eigenaren van de grootste tjalk van de wereld: koftjalk Tromp. Dit schip is mijn redding geweest in het voortbestaan van mijn horecazaken!” aldus Theo. De Tjalk werd een gezamenlijk project van Stichting Tromp, Kuipers Waterbouw, Brouwerij Dockum, van Kammen Tenten en de Halve Maan, en wordt veelvuldig bezocht door de toerist en de Dokkumers. Corona in Dokkum “Afgelopen zomer was het drukker dan ooit in de stad. Dokkum was even van de toeristen, dat maakte veel goed voor ons als horecaondernemers. Helaas kwam begin augustus de corona uitbraak onder de jongeren in Dokkum en ook wij kregen daar mee te maken. Ik moest personeel naar huis sturen vanwege quarantaines en er was personeel op vakantie, we waren noodgedwongen de tent te sluiten. Vanwege alle praatjes die rondgingen in Dokkum hebben we gelijk besloten duidelijk en transparant te communiceren over wat er speelde. Van de meeste mensen heb ik gehoord dat ze dat prettig vonden. Mensen waren natuurlijk toch ongerust over hun bezoek aan ons, dat is begrijpelijk. Na drie dagen konden we maandags gelukkig weer open. Alle regels werden weer even extra aangescherpt, we waren blij dat we weer los konden”, legt Theo uit. De maand september was weer fijn en vertrouwd tot afgelopen maandag nieuwe maatregelen bekend gemaakt werden. “Met weer een klap voor de horeca. Voor de Halve Maan is het wel te overzien: we werken in de weekenden weer in shifts en gelukkig werkt het weer mee voor op het terras. Voor Eric’s Café is het erger, daar begint de boel normaal pas na tienen op gang te komen…” Creatieve oplossingen Toch blijft Theo optimistisch en creatief: “We gaan gewoon door! In het weekend gaat Eric’s Café eerder open, we vragen onze vaste groepen van de biljart- en dartclubs eerder te beginnen en het sportkijken kan overdags doorgaan. Ook zijn we druk bezig om proeverijen als een high-beer of high-wine binnenin het schip te organiseren. Daar hebben we wel ruimte voor 25 man op anderhalve meter afstand. Bovendien starten we maandag met een nieuwe kaart bij de Halve Maan!” Goed overleg met gemeente Gedurende de afgelopen maanden heeft Theo steeds goed contact gehad met de gemeente. “Maandelijks komen we met verschillende horecaondernemers bijeen op het stadhuis en evalueren we veel dingen. Ik ben erg tevreden over deze samenwerking, de gemeente denkt goed met ons mee en de lijntjes zijn kort”, aldus de tevreden Theo. “Het is een moeilijke en onzekere tijd. De strenge regels zijn nodig. Ik vind de registratieplicht die nu geldt ook niet fijn voor mijn bezoekers. Maar we doen het wel, het zal wel moeten! Ik verwacht dat de maatregelen de komende drie weken nog wel strenger worden, met misschien wel weer een volledige sluiting. Schiermonnikoog is een mooi voorbeeld: daar is alles steeds om 22 uur dicht gegaan en daar zijn nul besmettingen. We moeten het wel écht met z’n allen doen!”  

Redactie
Redactie