I N D O K K U M

k o m t e r a a n

Gemeenten mengen zich ook in conflict Sionsberg

Gemeenten mengen zich ook in conflict Sionsberg

De gemeenten Dongeradeel, Dantumadiel, Kollumerland en Ferwerderadiel vinden het onacceptabel dat De Friesland Zorgverzekeraar de gesprekken met de huidige eigenaren frustreert door het ontbinden van de huidige contracten per 1 januari 2017. Dat laten de vier gemeenten via een opiniestuk weten aan de regionale media. "Deze ontbinding moet per direct ongedaan worden gemaakt, dan wel worden opgeschort", stellen ze in het stuk. De zorgverzekeraar - onderdeel van Achmea - trekt zich van de oproep van de gemeenten niets aan, zo laat een woordvoerder weten.

De gemeenten Dongeradeel, Dantumadiel, Kollumerland en Ferwerderadiel vinden het onacceptabel dat De Friesland Zorgverzekeraar de gesprekken met de huidige eigenaren frustreert door het ontbinden van de huidige contracten per 1 januari 2017. Dat laten de vier gemeenten via een opiniestuk weten aan de regionale media. "Deze ontbinding moet per direct ongedaan worden gemaakt, dan wel worden opgeschort", stellen ze in het stuk. De zorgverzekeraar - onderdeel van Achmea - trekt zich van de oproep van de gemeenten niets aan, zo laat een woordvoerder weten. Nadat De Friesland Zorgverzekeraar eenzijdig de contracten met de drie eigenaren van Sionsberg 2.0 opzegde, riepen de gemeente Dongeradeel, Zorgbelang Fryslân en de provincie gezamenlijk de zorgverzekeraar, de drie eigenaren en de huisartsen op tot een traject van mediation. "We roepen De Friesland Zorgverzekeraar opnieuw op om, naast alle gesprekken die nu gaande zijn met de betrokkenen, nu vooral ook de inwoners van Noordoost Friesland duidelijk te informeren en goed naar hen te luisteren. Ons dringende verzoek aan de zorgverzekeraar is om binnen twee weken een publieke bijeenkomst te realiseren voor alle vertegenwoordigers van onze inwoners in de regio", laten de vier gemeenten weten. De gemeenten willen antwoord op de onderstaande vragen:

  • Welke zaken van het Regioplan, mede opgesteld door inwoners, zijn in de huidige situatie door de Stichting Sionsberg 2.0 gerealiseerd en welke niet? Oftewel: wat is door de zorgverzekeraar ingekocht en welke zaken worden momenteel wel of niet geleverd en door welke partij?
  • Wat zijn de redenen dat het huidige contract met de drie eigenaren is opgezegd? We vinden het anno 2016 onbegrijpelijk dat een vijfjarig contract eenzijdig wordt opgezegd door de zorgverzekeraar zonder feitelijke onderbouwing. Cliënten en inspectie zijn namelijk tevreden over de kwaliteit van de huidige zorgverlening. Bovendien zijn er elders wachtlijsten.
  • Wat is de visie van De Friesland Zorgverzekeraar op het anderhalve lijnscentrum voor onze regio en hoe verhoudt deze zich tot het Regioplan? Het Regioplan omschrijft redelijke en basale wensen voor passende zorg dichtbij. Wij zien het Regioplan nog steeds als de basis voor het zorgaanbod in onze regio. Op basis van dit regioplan zijn de contracten voor vijf jaar gesloten.
Anderhalf jaar na de doorstart en enkele maanden na de officiële opening zorgt de zorgverzekeraar voor veel onrust door het vijfjarige contract met het Dokkumer zorgcentrum te willen verbreken. Een ‘bestuurlijk verschil van inzicht’ zorgt er voor dat het geduld van De Friesland Zorgverzekeraar met de Sionsberg alweer op is. En hoewel de samenwerking tussen de huisartsen en specialisten en de samenwerking tussen de specialisten onderling uitstekend is, is de officiële lezing van de zorgverzekeraar dat het gebrek aan samenwerking reden is voor het mogelijk terugtrekken van de monopolist. Lees ook: Volop acties voor ziekenhuis De Sionsberg in Dokkum Sionsberg blijft open, ook zonder De Friesland Geduld van De Friesland met Sionsberg alweer op

Redactie
Redactie