In het Dokkumer vragenuurtje ‘ondervragen’ we regelmatig een bekende of minder bekende Dokkumer het hemd van het lijf. In deze editie: Foke Dijkstra.
Wie ben je en hoe oud ben je? Ik ben Foke Dijkstra en ik ben 64 jaar oud. Ik mag nog een paar jaar door tot mijn pensioen, maar ik kan me niet voorstellen dat ik dan helemaal zou stoppen. Ik geniet nog te veel van mijn werkzaamheden!
Wat doe je? Ik ben teamleider bij VluchtelingenWerk van de gemeente Noardeast-Fryslân. Ik werk 36 uur per week en mijn werktijden zijn zowel ’s avonds als overdag verdeeld over Dokkum en Leeuwarden.
Wat heb je met Dokkum? Als twaalfjarig meisje ging ik in Dokkum naar de MULO. Op mijn negentiende ben ik in Dokkum gaan wonen en sinds tien jaar ben ik niet meer een inwoner van Dokkum. Na vier jaar Groningen woon ik nu zes jaar op Lauwersoog. Mijn werk, sociale leven en vrijwilligerswerk vindt allemaal in Dokkum plaats.
Het mooiste plekje van Dokkum is: Het Zuiderbolwerk, hier heb ik heel wat jaren gewoond. Je woont in de binnenstad van Dokkum maar hebt zowel voor als achter een prachtig uitzicht. Bovendien is er ook genoeg speelruimte voor de kinderen. Het mooie aan in de binnenstad wonen is dat je de dynamiek van de stad meekrijgt.
Welk plekje in Dokkum moet direct worden aangepakt om de stad mooier te maken? Er is al heel veel aangepakt de afgelopen jaren, zoals de Anjelierstraat. In het algemeen zou er nog wel wat aan het autoverkeer in de binnenstad gedaan mogen worden. Wat mij betreft zouden er helemaal geen auto’s in de binnenstad rijden, maar ik weet dat dat niet kan...
Maak de volgende zinnen af: Parkeren in Dokkum is… prima. Op alle randparkeerplaatsen kan je de auto prima kwijt en het is ook nog gratis!
Dokkum is over tien jaar… hopelijk nog net zo dynamisch! Vooral wat betreft het winkelaanbod hoop ik dat. Het is prachtig te zien dat de jonge ondernemers nieuwe winkels ontwikkelen en dat we zo als Dokkum een eigen identiteit behouden. We mogen trots zijn op al die jonge ondernemers die die hier vaak zijn opgegroeid en het beste voor hebben met Dokkum, ze investeren in het opknappen van panden, bouwen van appartementen en opstarten van winkels.
De nieuwe markt is… een mooie plek geworden om leuke activiteiten te ontwikkelen of heerlijk even te zitten.
Tien vragen, speciaal voor jou:
Je bent teamleider van locatie Dokkum voor VluchtelingenWerk gemeente Noardeast-Fryslân, wat doe je daar precies? Bij VluchtelingenWerk begeleiden en ondersteunen we vluchtelingen bij hun asielprocedure, huisvesting, integratie, taal, gezellige dingen doen en (vrijwilligers)werk. Dit doen we vooral met heel veel vrijwilligers. Mijn taak als teamleider varieert van het ondersteunen van deze vrijwilligers en stagiaires, alles hieromtrent te faciliteren, het spreekuur bemensen tot het onderhouden van de externe contacten als de gemeentes, scholen, de Bibliotheek of Het Bolwerk.
Onze vrijwilligers zijn vooral taalcoaches, maatschappelijk begeleiders of ze helpen ons bij het ondersteunen van verschillende projecten, waarvoor wij ze dan weer opleiden. Momenteel hebben we zo’n 45 vrijwilligers maar we kunnen echt áltijd meer vrijwilligers gebruiken!
Hoe kom je terecht bij VluchtelingenWerk? Ik maakte deel uit van de Vrouwenraad waar destijds een coördinator van VluchtelingenWerk een presentatie kwam geven. Dat vrijwilligerswerk sprak me gelijk aan en in 1992 werd ik daar dan ook vrijwilliger. In datzelfde jaar kwam er een kleine vacature van vijf uren vrij waarbij ik vooral vluchtelingen hielp met de vragen: Wat vind je leuk? Waar ben je goed in? En samen gingen we dan op zoek naar geschikt werk. Gedurende de jaren kreeg ik steeds meer uren en inmiddels werk in fulltime voor VluchtelingenWerk.
Is er veel veranderend binnen VluchtelingenWerk deze afgelopen 25 jaar? Destijds waren er nog geen AZC’s en woonden de vluchtelingen zonder verblijfsvergunning in de woningen, nu is alles meer gecentraliseerd. Toen was de Nederlands les ook nog niks: er was geen structuur of methode. Dat is nu allemaal gelukkig enorm geprofessionaliseerd. Verder is de inburgering erbij gekomen en doen we veel meer aan de arbeidsparticipatie van de vluchtelingen.
Hoe is het met de voorzieningen voor de vluchtelingen in Dokkum gesteld? Prima, we doen het heel goed. We hebben hier in de gemeente bijvoorbeeld goede woningen voor de vluchtelingen. We kunnen vaak heel snel bij de gemeente een beroep doen op het inrichtingskrediet, een lening, dat is bij andere gemeentes wel anders. Het kader waar ook ‘onze’ vluchtelingen een beroep op moeten doen is hier goed gefaciliteerd.
Hoeveel vluchtelingen heeft onze gemeenten momenteel? In 2019 hadden we in Noardeast-Fryslân drie gezinsherenigingen en werden er acht extra gezinnen gehuisvest. Er is landelijk minder instroom en de trajecten stagneren door alle wet- en regelgeving. Over het algemeen staan we met de gemeente altijd in de plus, daarmee wordt bedoeld dat we meer vluchtelingen huisvesten dan dat we zouden moeten volgens de opgelegde normen. De verwachting is overigens wel dat er in de tweede helft van 2020 weer een toename van vluchtelingen zal zijn.
Je bent ook vrijwilliger bij Stichting Altijd Doen, wat doet deze stichting? Stichting Altijd Doen is een groepje vrijwilligers die zich ten doel heeft gesteld om eens per jaar een uitje voor kinderen en hun ouders te organiseren, die hier zelf geen geld voor hebben. Ook organiseren we met kerst een gezellig avond voor mensen die dat goed kunnen gebruiken, bijvoorbeeld omdat ze eenzaam zijn of omdat ze een krappe beurs hebben.
Afgelopen zomer zijn we met twee bussen vol ouders en kinderen een dagje naar Attractiepark Duinen Zathe geweest. De kerstavond is een avond vol muziek, eten, een spel en gezelligheid voor zo’n honderd mensen. Wat we komende kerst gaan doen blijft nog even een verrassing...
De ondernemers uit Dokkum dragen ons een heel warm hart toe! We worden financieel goed ondersteund door bijvoorbeeld de Rotary, de Lions, de Dockumer Granaet Rally, verschillende ondernemers of particuliere initiatieven.
Wat zijn jouw taken bij Stichting Altijd Doen? We begonnen in 2006 heel kleinschalig als een groepje vriendinnen, inmiddels bestaat de stichting uit tien vrijwilligers. Er is een bestuur die zich bezig houdt met de vaste functies en bijbehorende taken en ik help waar ik kan! Ik ben sowieso bij elk overleg en bij de activiteiten aanwezig.
Je doet werk en vrijwilligerswerk voor mensen die het moeilijk(er) hebben, waar komt deze interesse vandaan? Dat zit denk ik voor een groot gedeelte in mijzelf: als kind had ik al dat ik het belangrijk vond om iets voor een ander te doen. Daarnaast ben ik Doopsgezind opgevoed, een belangrijk onderdeel hiervan is: heb je naaste lief. Ik vind het mooi om mensen in hun kracht te zien. Vooral in het VluchtelingenWerk zie ik dat terug; die mensen zijn vaak hun richting kwijt, dat komt doordat ze vaak heftige dingen hebben meegemaakt maar ook door cultuurverschillen. Het proces om ze te helpen zichzelf te vinden, te ontdekken waar ze goed in zijn en ze daarbij te stimuleren, daar kan ik erg gelukkig van worden. Ik probeer in mijn werk en vrijwilligerswerk de mensen mee te geven dat er geen drempels (hoeven te) zijn, we zijn immers allemaal mensen!
Heb je hobby’s naast al deze werkzaamheden? Zeker! Elke vrijdag pas ik op mijn kleindochter Noa van tweeënhalf, prachtig vind ik dat! Daarnaast doe ik aan Essentrics en hou ik van lezen en wandelen. Ook heb ik een hechte vriendinnengroep waarmee ik regelmatig afspreek. Ik breng graag mijn vrije tijd door met familie en vrienden, daar kan ik enorm van genieten!
Ik doe ook nog vrijwilligerswerk voor Sportdriewo: deze organisatie heeft als doel het organiseren van sportieve evenementen in de dorpen Driezum en Wâlterwâld. Hiermee proberen we jaarlijks een flink aantal deelnemers in beweging te krijgen en door middel van sportieve activiteiten met elkaar te verbinden.Heb je nog wensen/dromen voor de toekomst? Dat we wat toleranter naar elkaar zijn!
Keuzevragen: Nieuws uit de krant of online? Helaas komt de huis-aan-huis-krant niet meer op Lauwersoog! In het weekend halen we wel vaak even een krantje.
In de auto of op de fiets? Voor mijn werk gebruik ik de auto, binnen Dokkum doe ik alles op de fiets.
Online shoppen of de stad in? Absoluut de stad in, zo gezellig!
Om af te sluiten: Heb je suggesties voor mensen die je in het Dokkumer vragenuurtje wilt zien? Mathilda Broekstra