In het Dokkumer vragenuurtje ‘ondervragen’ we regelmatig een bekende of minder bekende Dokkumer het hemd van het lijf. In deze editie: Anne Pieter Wienia, mede-eigenaar van melkveebedrijf Wienia in Oostrum.
In het Dokkumer vragenuurtje ‘ondervragen’ we regelmatig een bekende of minder bekende Dokkumer het hemd van het lijf. In deze editie: Anne Pieter Wienia, mede-eigenaar van melkveebedrijf Wienia in Oostrum. Wie ben je? Ik ben Anne Pieter Wienia, 49 jaar. Wat doe je? Ik ben boer. Wat heb je met Dokkum? Het melkveebedrijf dat ik samen met mijn broer run, is gevestigd in Oostrum, maar mijn gezin en ik zijn volop Dokkum georiënteerd. Ik vind het een prachtig stadje en we wonen maar vijf minuten vanaf het centrum. In ons vrije tijd doen we graag even een borreltje in de stad, ons sociale leven speelt zich dan ook voornamelijk af in Dokkum. En mijn vrouw werkt er in de Sionsberg. Het mooiste plekje van Dokkum is: De Zijl, ik vind de authentieke gebouwen prachtig. Welk plekje in Dokkum moet direct worden aangepakt om de stad mooier te maken? Ook De Zijl. Ze zouden daar een mega grote stretchtent moeten spannen, door middel van hydraulische palen die uit de grond komen, zodat evenementen bij slecht weer altijd door kunnen gaan. Ik heb dat een keer gezien in Zwitserland, waar we regelmatig naartoe gaan, en dacht meteen: dat moeten we hier in Dokkum ook hebben! En ze zouden voor het verkeer in de binnenstad één vaste route moeten creëren, éénrichtingsverkeer dus. Maak de volgende zinnen af: Parkeren in Dokkum is… tot 11:00 uur ideaal... Daarna wordt het minder. Ik laat de auto dan ook meestal thuis als ik naar Dokkum ga en pak liever de fiets. Dokkum is over tien jaar… heel erg toeristisch en erg in trek. De nieuwe markt is… prachtig! Tien vragen, speciaal voor jou: Verliefd, verloofd, getrouwd, kinderen? Getrouwd, vorige week alweer 25 jaar, dus we hebben een groot feest gehad hier op de boerderij! Samen met mijn vrouw heb ik twee kinderen, een zoon van 19 een dochter van 21 jaar. Wou je altijd al boer worden? Nee, ik heb vroeger een technische opleiding gevolgd, werktuigbouwkunde, dus ik had eigenlijk andere toekomstplannen voor ogen. Maar ik ben als kind zelf opgegroeid op de boerderij en rond mijn 20e begon het idee van een eigen boerderij me te trekken en had ik daar mijn pijlen op gericht... Je runt dit melkveebedrijf samen met je broer; hoe is dit destijds ontstaan en hoelang doen jullie dit al samen? Mijn broer is tien jaar ouder en kwam in de maatschap van het ouderlijk bedrijf. Dat kochten mijn ouders rond 1957, toen ze vanuit Nicolaasga hier naar Oostrum verhuisden. Die boerderij zit drie kilometer verderop. Toen in 1991 deze boerderij te koop stond, zagen mijn broer en ik een mooie kans en werden mijn broer en ik compagnons. Nu runnen we beide boerderijen samen. Op deze boerderij aan de Tichelwei hebben we alles vernieuwd, of nieuw gebouwd en op de ouderlijke boerderij waar mijn broer woont, staat het jongvee. Hoe is het om als twee broers samen een bedrijf te runnen; zijn jullie het altijd met elkaar eens? We zijn natuurlijk compagnons en werken altijd samen. Maar we kunnen elkaar ook wel goed vrijlaten; we lopen de deur niet bij elkaar plat buiten het werk om, daar ligt wel onze kracht. Verder hebben we ook ieder ons eigen rol/taken. Zo ben ik meer gespecialiseerd in de technische kant en administratie en mijn broer Meine is weer actiever in het vee; hij gaat bijvoorbeeld over het fokken van de koeien. Hoe groot is jullie bedrijf? Hoeveel koeien hebben jullie op stal? We hebben ongeveer 400 koeien. Mijn ouders begonnen met 50, dus we zijn aardig uitgebreid en daarnaast geoptimaliseerd. We hebben Zwitserse alpenkoeien, in alle kleuren. Dat is een bewuste keuze, want dit is een duurzamere/sterkere koe-soort, wat zorgt voor een genetisch sterker geslacht. Wat is er zo mooi aan om melkveeboer te zijn? Zijn er ook minder mooie kanten aan het vak? De manier van leven vind ik heel uniek, het is heel divers en geen dag is hetzelfde! We wonen en werken natuurlijk op één plek, wat soms ook een nadeel is omdat je altijd ‘aanwezig’ bent. De activiteiten gaan altijd door, zo kan het zomaar zijn dat er ’s nachts kalveren worden geboren en dat je onverwachts je bed uit moet. Boer zijn ben je dus echt 24/7. Fysiek gezien is het wel zwaar werk. Hoe ziet een ‘normale’ werkdag van jullie eruit? De dag start voor ons om 04:00 uur. Dan beginnen we met het melken van alle koeien. Dit duurt ongeveer tot 07:30 uur en dan maken we schoon. Rond 08:00 uur nemen we even de tijd om wat te eten. Dan rond een uur of 10:00/10:15 uur is het tijd voor koffie! Tijdens de koffie bespreken we dan altijd even hoe de rest van de dag eruit gaat zien. Na de koffie gaan we verder met onderhoudswerkzaamheden. Denk bijvoorbeeld aan koeien insemineren of klauw bekappen. Als dit gedaan is, is het meestal een uur of 12:00 uur en dan is het voor ons lunchtijd. We nemen dan even een uurtje pauze en daarna gaan we weer aan de bak; tijd voor veldwerkzaamheden, zoals oogsten. Als het weer dat toelaat tenminste... We hebben, zover dat kan, dus wel een vaste planning, maar soms moeten we daar wel eens van afwijken. Hoe volgende week eruitziet, kunnen we nu bijvoorbeeld nog niet zeggen. Elke dag is weer een verrassing... Is er veel automatisering binnen het bedrijf? Nee, we zijn een vrij authentiek bedrijf en doen veel dingen zelf. We gebruiken bijvoorbeeld geen melkrobot, maar hebben een swing-over melkstal. Dit wil zeggen dat we, vrij snel en eenvoudig, twee koeien per keer kunnen melken met één apparaat, dat duurt ongeveer zes minuten per koe en er kunnen 32 koeien per kant in de melkstal, dus 64 in totaal. Bij ons zijn er altijd twee mensen in de melkstal aanwezig; die zorgen er voor dat de koeien twee keer per dag gemolken worden. Jullie zijn een duurzame veehouderij en wekken ook zonne-energie op? Kun je hier iets meer over vertellen? Klopt, onze stal is gebouwd volgens toen geldende welzijnseisen. Zo hebben onze koeien bijvoorbeeld voldoende ruimte om te bewegen en staat het comfort voor de koeien bij ons centraal. Zo laten we onze koeien minimaal zes uren per dag grazen in het land. Verder voldoen wij aan de strenge regels waar een duurzame veehouderij aan moet voldoen. Daarnaast wekken we inderdaad zonne-energie op; wij hebben 1.700 zonnepanelen, waardoor we zelfvoorzienend zijn en energieneutraal draaien. Op de stal liggen genoeg zonnepanelen om daarnaast maar liefst 100 huishoudens van stroom te voorzien. Mensen kunnen dit kopen bij ‘vandebron’, een soort Marktplaats voor duurzame energie uit Nederland. Wie moet het bedrijf op den duur van jullie overnemen? Dat is voor nu nog onbekend. We zullen zien hoe het komt. Heb je nog dromen voor de toekomst? En ben je het meest trots op? Qua privé zou ik wel meer en langer willen reizen. Dat is iets wat er nu niet van komt. Iets meer vrije tijd hebben zou soms wel fijn zijn. Maar eigenlijk ben ik al hartstikke tevreden met hoe het nu is en wat we allemaal al realiseren binnen het bedrijf. Zo zijn we op dit moment bezig met het bouwen van een nieuwe stal en werkplaats. Dit gebeurt op de fundering van de oude boerderij. Kort gezegd: alles gaat eigenlijk zo mooi als wat. “Wy binne aardich by de tiid!” Keuzevragen: Nieuws uit de krant of online? Online. Even tijdens het eten of in de pauze op de tablet het nieuws checken... In de auto of op de fiets? Fiets. Online shoppen of de stad in? Beide. Om af te sluiten: Heb je suggesties voor mensen die je in het Dokkumer vragenuurtje wilt zien? Maarten Mewe Zelfgebouwde barbecue