I N D O K K U M

k o m t e r a a n

Capaciteitsvergroting voor Brouwerij Dockum

Capaciteitsvergroting voor Brouwerij Dockum

Op dit moment kan Brouwerij Dockum 250 duizend liter bier per jaar produceren, en dat is tweeëneenhalf keer zo veel als de mogelijkheden in 2021. Een behoorlijke capaciteitsvergroting voor de bierbrouwer van Brouwerij Dockum, Tim Cuperus. En er is meer: zo komen er binnenkort twee Dutch IPA’s uit en worden er steeds meer vatgerijpte bieren geproduceerd.

Op dit moment kan Brouwerij Dockum 250 duizend liter bier per jaar produceren, en dat is tweeëneenhalf keer zo veel als de mogelijkheden in 2021. Een behoorlijke capaciteitsvergroting voor de bierbrouwer van Brouwerij Dockum, Tim Cuperus. En er is meer: zo komen er binnenkort twee Dutch IPA’s uit en worden er steeds meer vatgerijpte bieren geproduceerd. Veranderende bierconsumptie Bij Brouwerij Dockum wordt bier gebrouwen én hier is een unieke evenementenlocatie voor bedrijfs- en familiefeesten, borrels, vergaderarrangementen, bruiloften en meer. Ten tijde van corona vond er een omslag plaats in de verkoop van het bier: eerst viel er handel weg door de horecasluitingen, daarna vond er een groei richting detailhandel plaats. “De bierconsumptie is veranderd”, legt Tim uit. “Mensen zijn meer thuis gaan genieten. Meer kwaliteit dan kwantiteit. En dus werd de vraag naar onze speciaalbieren groter en groter. We hebben echt ‘nee’ moeten verkopen het afgelopen jaar. Daarom zijn we extra blij met de drie nieuwe tanks waardoor we flink veel extra bier kunnen produceren.” Nieuwe IPA’s Naast de tien soorten Kâld Kletske Speciaalbieren, ontwikkelde Brouwerij Dockum een nieuw merk: Dutch IPA, bier in blik wat extra hoppig is. “Een toegankelijk biertje met extra hop en door tropische smaken is deze lijn wat zachter en zoeter van smaak”, vertelt Tim die graag experimenteert met bier. Inmiddels zijn er vijf soorten Dutch IPA op de markt, waar twee nieuwe smaken aan toegevoegd worden: “De ‘Black Canon’ is een imperial stout. Een zwaar biertje waar de tonen van koffie, karamel en chocola in terug te proeven zijn. Heel anders dan de allernieuwste ‘Westcoast IPA’ met een tropical vibe, waarvan nét de eerste duizend liter klaar is.” Vatgerijpte bieren Tim over blijven innoveren als bierbrouwer. “Nieuwe hoppen geven de mogelijkheid tot nieuwe smaken. En momenteel laten we ook een deel van het nieuwe stout bier in Bourbonvaten rijpen. Het bier wordt gebrouwen in onze tanks, waarna het minimaal negen maanden op een Bourbonvat rijpt. Hierdoor komen de zoete tonen van het Bourbonvat bij het bier, zo’n vat voegt waarde toe en is een markt op zich”, legt Tim uit die vertelt dat er in totaal achttien Bourbonvaten in de Brouwerij komen te staan. Hét Friese bier Volgens Tim is het van begin af aan voor Brouwerij Dockum belangrijk geweest dat het bier van constante kwaliteit blijft. “Sinds 2018 hebben we behoorlijk doorontwikkeld en konden we de recepten finetunen. We zijn enorm trots op onze goede en toegankelijke IPA-bierlijn met een fantastisch blik-uiterlijk. Dat blik is vanwege kwaliteitsdoeleinden: in blik komt geen zonlicht waardoor de smaak van de hop intact blijft. Die hop geeft het tropische aroma aan het bier. Ook zijn we trots op de samenwerking van Kâld Kletske en Visit Friesland om iedereen de meest inspirerende plekken van Friesland te laten ontdekken. Hieruit spreekt onze passie voor dit op-en-top Friese product, dit is hét Friese biertje wat door heel Friesland zichtbaar is. Onze missie blijft dan ook: mensen lekker laten genieten!”    

Redactie
Redactie