De omzet van kabelmaatschappij Kabelnoord uit Dokkum steeg met 7% en daardoor heeft bedrijf 2014 afgesloten met een winst van 1,4 miljoen euro. Dat blijkt uit het jaarverslag van het bedrijf dat vorige week werd gepresenteerd. Het is het beste resultaat in de geschiedenis van de kleine kabelaar tot nu toe. Directeur Niek Geelhoud wijst als redenen voor de recente stijging onder andere het vertrek van Ziggo uit de regio en de stijging van het aantal telefonieklanten aan. Ook de omzetting van het coaxnetwerk naar een glasvezelnetwerk levert nieuwe klanten op.
Het aantal internetklanten steeg met 7%, het aantal klanten dat ook via Kabelnoord belt steeg zelfs met 15% naar 11.000. Mensen die al klant zijn van Kabelnoord - vaak met een televisieabonnement - kiezen er bij de aanleg van glasvezel ook voor om internet en telefonie bij de kabelaar onder te brengen. Directeur Geelhoed tempert de feestvreugde wel een beetje:“we zijn in 2014 van start gegaan met de aanleg van glasvezel, maar de kosten daarvan zie je in deze cijfers nauwelijks terug. Deze kosten komen in de toekomst ongetwijfeld duidelijk naar voren, waardoor het resultaat in de komende jaren lager uitkomt.”
Nieuwe aannemer voor aanleg glasvezel Voor het aanleggen van glasvezel heeft Kabelnoord in 2015 een nieuwe aannemer aangenomen. Het eerste deel van de aanleg werd gedaan door Fiber4all uit Harderwijk. Uit een nieuwe aanbesteding voor 2015 kwam een andere partij naar voren. Van Gelder uit Hattem is hoofdaannemer en legt momenteel glasvezel aan op Ameland en in Kollum. Later dit jaar komen Feanwâlden, Ternaard en Schiermonnikoog nog aan de beurt. Alle huishoudens in de aansluitgebieden worden aangesloten op glasvezel, ook als de bewoners geen klant zijn van Kabelnoord.
Binnenstad vertraagd De aanleg van glasvezel in de Dokkumer binnenstad is door te kiezen voor een nieuwe aannemer wel vertraagd. Er was door de oude aannemer al wel gestart met het schouwen van woningen en bedrijven. De nieuwe aannemer moet nog voor de bouwvak de hele binnenstad in kaart hebben. Na de vakantie wordt dan aan de randen van de binnenstad gestart met de daadwerkelijke aanleg van glasvezel. Overigens was de prijs voor de aanleg van glasvezel in de historische binnenstad van Dokkum de doorslaggevende factor bij het kiezen van de nieuwe aannemer.
Klachten over aanleg glasvezel De oude hoofdaannemer gaat samen met Kabelnoord nog wel aan de slag met de klachten over de bestrating na het aanleggen van glasvezel. Door miscommunicatie ging de aannemer er vanuit dat er geen nieuw zand mocht worden gebruikt bij het herstraten. Op diverse plaatsen is de bestrating daardoor verzakt, wat ook tot vragen in de gemeenteraad van Dongeradeel leidde. Er is inmiddels bij de oplevering van het netwerk een restpuntenlijst gemaakt door Kabelnoord en de aannemer. Alle klachten zullen nog door de oude annemer worden afgehandeld. Opvallend genoeg was de gemeente Dongeradeel niet bij de oplevering, iets wat in andere gemeenten wel gebruikelijk is.
Nieuwe Raad van commissarissen Op 11 juni heeft de aandeelhoudersvergadering van Kabelnoord een nieuwe Raadvan Commissarissen benoemd. Er waren 65 gegadigden. De benoeming was het sluitstuk van een periode waarin op verzoek van de vijf gemeenten die aanheelhouder van het bedrijf zijn de statuten zijn vernieuwd en de samenstelling van de aandeelhoudersvergadering en de Raadvan Commissarissen is aangepast. De nieuwe RvC vervangt de RvC die uit leden van de Colleges van B&W van de aandeelhoudende gemeenten bestond. Vanaf 11 juni wordt de RvC gevormd door mevrouw P. van Saaze en de heren T. Doesburg en H. Frijlink. Ze ontvangen een vergoeding van 5000 euro per jaar, de voorzitter 7500 euro. Petra van Saaze (42) heeft o.a. gewerkt bij KPN en IBM. Op dit moment is zij als programmamanager verantwoordelijk voor het transport van radioactief afval in Nederland. Hein Frijlink (64) is een ervaren financieel manager en directeur. Hij was onder meer werkzaam bij Friesland Dairy foods, Wessanen en Hollandse Betongroep. Momenteel is hij als zelfstandig interim-manager werkzaam voor diverse opdrachtgevers. Ton Doesburg (66) is voormalig gedeputeerde van de provincie Gelderland, hij was tevens lid van de Eerste Kamer. De laatste veertien jaren van zijn carrière werkte hijals directeur van NUON-activiteiten in Duitsland. Ton Doesburg is voorgedragen door de vijf aandeelhouders, Petra van Saaze en Hein Frijlink zijn door de vorige RvC gekandideerd, op profielen die door de Ava in januari zijn vastgesteld.