In het Dokkumer vragenuurtje ‘ondervragen’ we regelmatig een bekende of minder bekende Dokkumer het hemd van het lijf. In deze editie: Silvester Adema
In het Dokkumer vragenuurtje ‘ondervragen’ we regelmatig een bekende of minder bekende Dokkumer het hemd van het lijf. In deze editie: Silvester Adema
Wie ben je en wat doe je?
Mijn naam is Silvester Adema, ik ben geboren in Groningen maar opgegroeid aan de Legeweg in de binnenstad van Dokkum. Ik ben getrouwd met Carolien Demes en samen hebben we drie kinderen. Sinds het jaartal 2000 woon ik in Dokkum. Ik ben werkzaam als directeur van Adema Architecten, we hebben een filiaal in Dokkum, Groningen en Zwolle. Mijn kantoor bevindt zich op de plek waar ik mijn laptop kan uitklappen. Bijna overal dus!
Wat heb je met Dokkum?
Heel veel! Mijn grootvader deed in Dokkum gemeentewerk, mijn vader is hier opgegroeid en ik zelf natuurlijk ook. Ik ken bijna alle bakstenen van de binnenstad en zelfs daarbuiten herken ik er genoeg. Ik weet nog hoe gebouwen er voor de verbouwing uitzagen, dat maakt het speciaal en soms wel een beetje gek. Je kent de omgeving en de mensen. Doordat je weet wat er gebeurt in een stad kun je van toegevoegde waarde zijn. Ik kan in Dokkum meer van waarde zijn dan ergens anders en dat vind ik fijn om te doen.
Het mooiste plekje van Dokkum is?
De stegen in de binnenstad van Dokkum vind ik het allermooist en als ze dat niet zijn dan moeten ze het nog worden. Ik streef ernaar dat elke straathoek net zo mooi is als de Zijl. In de hoop dat bezoekers verleid zullen raken van de schoonheid om vervolgens de hele stad te verkennen.
Welk plekje in Dokkum zou jij veranderen om de stad mooier te maken? In de binnenstad zelf zit een bepaalde dynamiek dat is hartstikke leuk. Het heeft een duidelijk stadsgezicht waar we met z’n allen goed oppassen maar net daarbuiten zit een frictie gebied. Denk aan het gebied rondom de Jumbo, de Harddraver en de Houtkolk. Gebieden als deze zijn gevestigd tegen de binnenstad aan en dienen als een soort spiegel. Wanneer je over de Bolwerken wandelt zie je aan de overkant een gebied liggen en dat creëert een bepaald beeld van de stad. Soms negatief! Ik hoop dat we aankomende tien jaar hierin aanpassingen zullen maken, dat is cruciaal voor onze historische stad.
Maak de volgende zinnen af: Parkeren in Dokkum is… een ruimtelijke uitdaging, maar ook een kans! Dokkum is over tien jaar… één van de populairste bestemmingen van het land! De nieuwe Markt is… steeds leuker. Er is al veel tijd en geld besteed aan deze moeilijke locatie.
En dan de persoonlijke vragen, speciaal voor jou: Vertel eens iets over je werk, wat doe je? Ik hou mijn onderneming draaiende, dat kost misschien 5% van mijn tijd. Mijn werknemers redden zich heel goed zelf, we geven weinig tot niet leiding. Ik weet dat ik op mijn collega’s kan vertrouwen hierdoor heb ik veel tijd over voor andere taken. Zo ben ik werkzaam als één van de twaalf architecten. Daarbij onderhoud ik mijn eigen projecten. Ik zorg ervoor dat de case klopt en dat maatschappelijke lijntjes juist zijn; zodat we snel aan het werk kunnen. Daarvoor ga ik in gesprek met de opdrachtgever, onderhoud ik de financiën en ga ik in gesprek met de omgeving waar het traject zich bevindt.
Wat is een favoriet moment tijdens je werkdag?
Maandagochtend om 09.00 uur drinken we koffie met alle 50 werknemers, die fysiek of online aanwezig zijn. Dit moment is mij bijna heilig, dan hebben we een half uur waar we al het belangrijke met elkaar delen. Tijdens deze vergadering delen we lief en leed met elkaar. Met zoveel mensen is er altijd wel wat aan de hand. Het architectenbureau voelt als een grote familie. Ik ken ook bijna alle ouders van mijn collega’s, zelfs de ouders van de stagiairs komen op bezoek!
Hoe is Adema Architecten ontstaan?
Mijn vader Broor Adema is in 1972 begonnen op zolder met één tekentafel, boven mijn slaapkamer om precies te zijn. Hij kreeg een grote opdracht in Zoetermeer vanuit zijn vorige werk en een aantal projecten in de binnenstad van Dokkum. De entree van de Posthoorn en de apotheek waren de eerste projecten waarmee hij in Dokkum aan de slag ging. Stadsherstel van Dokkum is de basis geweest van ons restauratieprofiel. Momenteel zijn we één van de 25 landelijke certificeerde restauratiebureaus. Ik denk zo’n beetje de een na grootste. Het eerste kantoor van Adema Architecten werd in 1974 gekocht op de Vleesmarkt 3, in 1980 op de Vleesmarkt 13 en in 2005 op de Vleesmarkt 7 in het pand waar we nu in zitten. Dit pand vonden we wel groot genoeg voor het filiaal in Dokkum.
Wilde je altijd al het bedrijf van je vader overnemen?
Als puber zette ik me af van het werk dat mijn vader deed. Op de middelbare school vond ik techniek en scheikunde leuk. De studie chemische technologie leek mij wel wat, maar in een laboratorium werken vond ik niks. Ik keek naar mijn vader en zag dat hij op sociaal vlak veel met mensen in gesprek ging. Iedereen in Dokkum kende hem. Gebouwen creëren, opknappen en samenwerken met anderen is mijn grootste motivatie om dit werk te doen.
Ik werd architect en werkte in Vlaardingen, bij een bureau met grote projecten waar ik nooit resultaat zag van mijn werk. Toen mijn vader me inlichtte over een vacature waarvoor ze iemand zochten, leek het me fantastisch om aan iets nieuws te beginnen. En om samen te werken met mijn vader. In 1996 ging ik bij Adema Architecten aan het werk en in 2009 nam ik het bedrijf van mijn vader over. Totdat mijn pa overleed bleef hij werkzaam in het bedrijf. De samenwerking met mijn vader was altijd heel erg goed. Het was probleemloos en hij vulde mij aan zodat ik tijd over had voor andere taken. Nu helpen mijn collega’s mij op diezelfde manier! Dat geeft heel veel ruimte.
Op welk vlak wijkt jouw visie af van je vader?
Ik denk dat er veel meer overeenstemmingen in elkaars inhoudelijke visie zitten dan verschillen. Maar als je op zoek bent naar een verschil; dan kan ik gemakkelijker op mijn werknemers vertrouwen. Mijn vader was als eenmanszaak begonnen waardoor hij heel zelfstandig was. Toen ik hier in 1996 kwam werken heb ik geleerd van de collega’s met wie ik samenwerkte. Zo heb ik veel geleerd van Jaap die sinds 1978 in het bedrijf werkt. Jaap is met pensioen maar nu nog steeds op vrijwillige basis betrokken binnen het bedrijf. Deze mensen waren mijn meerdere, dat geeft je een ander perspectief.
Wat is het mooiste project waaraan je hebt gewerkt?
Het mooiste project van de binnenstad in Dokkum is het restaurant de Ode, die vind ik mooi geworden. Het is heel gevaarlijk om dit in Dokkum te zeggen, maar het stadhuis van Bolsward is het allermooiste project waar ik aan heb gewerkt. Het is een indrukwekkend project van zo’n tien miljoen euro, iets op die schaal hebben we nog nooit in Dokkum kunnen doen. Dokkum heeft een bepaald cultuurhistorie niveau, dat is fantastisch maar als je dan in Gent of Brugge komt, daar is elke straathoek op dit niveau. Dat vind je in Friesland amper, maar in Bolsward heb je dat ene Stadhuis. Die hebben wij van binnen en buiten gerestaureerd en een heel stuk bijgebouwd. Er zit nu een restaurant in, een bibliotheek en een streekarchief. Het gebouw stond eerst op instorten en de toren kwam bijna naar beneden.
Wat zijn je hobby’s?
Is dat nog niet duidelijk? Ik ben een workaholic. Mijn werk is mijn hobby of mijn hobby’s zijn werk gerelateerd. Ik heb nog echt lol in mijn werk en vind dit het leukste om te doen. Het is een wonder dat ik getrouwd ben. Gelukkig is zwemmen een hobby die ik sinds mijn twaalfde heb. Ik zwem bij zwembad de Granaet daar ontmoette ik mijn vrouw, sinds mijn achttiende zijn we samen.
Wat maakt je gelukkig?
Wonen in Dokkum maakt mij gelukkig. We wonen tussen de mensen en samen bouwen we aan onze mini-maatschappij, dat vind ik geweldig!
Keuzevragen:
Nieuws uit de krant of online? Beide, ik lees de krant zowel online als fysiek.
In de auto of op de fiets? In de auto, vanwege m’n werk!
Online shoppen of de stad in? De stad in, ik gun het de lokale ondernemers.
Om af te sluiten: Heb je suggesties voor mensen die je in het Dokkumer vragenuurtje wilt zien?
Ik zou graag Boele Dijkstra willen uitnodigen om deel te nemen aan het Dokkumer vragenuurtje. Boele is vooral bezig met de civiele techniek, als coördinator eenheid projecten en realisatie voor de gemeente. Met Boele werk ik samen aan de Lange Oosterstraat. Ik vind het leuk dat Dokkum ziet welke mensen er aan de stad bouwen om het mooier te maken!