In het Dokkumer vragenuurtje ‘ondervragen’ we regelmatig een bekende of minder bekende Dokkumer het hemd van het lijf. In deze editie: Boele Dijkstra
Wie ben je en wat doe je?
Ik ben Boele Dijkstra, met mijn vrouw en twee jongens (van 7 en 9 jaar oud) wonen we in Lutjegast. Op de grens van Friesland en Groningen. Voor mijn werk reis ik naar Dokkum. Als coördinator van projecten en realisatie voor de gemeente Noardeast-Fryslân hou ik me bezig met projecten binnen de openbare ruimte. Denk aan het vervangen van riolering, nieuwe wegen en uitbreidingsplannen. Hiermee maken we de openbare ruimte mooier, een mooie baan heb ik hierdoor!
Wat heb je met Dokkum?
Een groot deel van mijn jeugd heb ik doorgebracht in Dokkum. Ik ben opgegroeid in Rinsumageast en ging in Dokkum naar school. Sinds 2006 werk ik in Dokkum, zodoende kreeg ik iets met de stad. Hierdoor voelt Dokkum een beetje als mijn eigen stad. Ik heb aan zo veel projecten gewerkt in de binnenstad. Als ik er doorheen loop kan vele projecten aanwijzen waar ik een steentje aan heb bijgedragen. En de stad is nog niet af, er blijven uitdagingen waar ik me over mag buigen!
Het mooiste plekje van Dokkum is?
Het mooiste plekje is het uitzicht dat je krijgt wanneer je de Koekebakkerssteeg uit loopt het Westerbolwerk op. En dan zie je molen Zeldenrust en bootjes op de Dokkumer Ee. In de zomer bruist het er ook van de mensen die aan het genieten zijn van het weer. Ik snap heel goed dat ze er gaan vertoeven!
Welk plekje in Dokkum zou jij veranderen om de stad mooier te maken?
Ik ben van mening dat het plein vlak voor het gemeentehuis toe is aan verandering. Op het plein vind je een kunstwerk van natuursteen met twee voetstappen er bovenop. Ik vind het er sfeerloos uitzien, het is een oppervlakte met veel stenen en het verdient aanzienlijk meer groen!
Maak de volgende zinnen af:
Parkeren in Dokkum is… toe aan een grote verbetering!
Dokkum is over tien jaar… een stad waar je zowel goed kan werken, wonen en recreëren.
De nieuwe Markt is… een hele verbetering voor Dokkum. Dat blijkt uit hoe Dokkum er als stad gebruik van maakt tijdens evenementen.
En dan de persoonlijke vragen, speciaal voor jou:
Vertel eens iets over je werk, wat doe je?
Na mijn stage in 2002 ben ik blijven hangen bij de gemeente Noardeast-Fryslân. Nu ben ik hier sinds 2006 werkzaam. Als coördinator van projecten en realisatie voor de gemeente Noardeast-Fryslân zorg ik ervoor dat de projecten binnen de openbare ruimte juist en op tijd worden uitgevoerd. Projecten zoals de Lange Oosterstraat bereiden wij voor. We bedenken een ontwerp, maken een tekening, berekenen de kosten, regelen vergunningen en zoeken een aannemer en dan moet het project ook nog uitgevoerd worden.
Van buitenaf horen we weleens dat het lang duurt tot er iets gedaan wordt. Ondertussen zijn wij er vaak al maanden mee bezig, maar dat is niet altijd zichtbaar voor de buitenwereld. Er gaan heel veel stappen vooraf tot we over kunnen gaan met de uitvoering van een project. Eeuwig over dingen praten hoeft voor mij ook niet, ik wil aan de slag. Daardoor pakken we ook tijdwinst, maar dan moet je soms ook risico’s nemen.
Wat vind je het leukste aan je werk?
Enerzijds haal ik veel plezier uit de technische uitdagingen die ik ondervind tijdens het opknappen van de openbare ruimte. Dit doe ik niet alleen, maar met een team van fijne collega’s. Ik ben een technisch mens; hoe complexer, hoe mooier ik het vind. Maar anderzijds is het prachtig om een stad iets te kunnen geven waar zij meerwaarde uithalen. Wanneer ik zie dat de plannen die we realiseren ook optimaal gebruikt worden door de omgeving, weet ik dat ik m’n werk goed gedaan heb. En dat het project tot zijn waarde komt!
Hoe krijg je projecten van de grond met de maatschappelijke ontwikkelingen van nu?
De druk op ons werk binnen de openbare ruimte neemt steeds meer toe. Het is moeilijker om projecten voor elkaar te krijgen met maatschappelijke ontwikkelingen als energietransitie, biodiversiteit, duurzaamheid en participatie. Het is een grote puzzel om alle stukken op z’n plek te krijgen. Het is een stuk complexer geworden dan voorheen. Je moet met iedereen rekening houden, maar dat lukt niet altijd. En dus doen we ons best om er een balans in te vinden maar er moet uiteindelijk een keuze worden gemaakt. We kunnen niet iedereen tevreden houden tijdens deze besluiten.
Naar welke toekomstige projecten in Dokkum kijk je het meest naar uit?
De ontwikkelingen en realisatie van het Harddraverspark daar kijk ik naar uit. Maar ook de vervanging van Aalsumerpoortbrug is een project waar we druk mee bezig zijn. De plek biedt grote technische uitdagingen. We weten hoe de brug er op papier uit zal zien, maar nu moet het nog vertaald worden naar de praktijk.
Wat zijn je hobby’s?
In mijn vrije tijd vind ik het leuk om met de jongens dingen te ondernemen, zoals samen voetballen en in de tuin bezig zijn. Toen ik in 2013 in Lutjegast ben gaan wonen wilde ik het dorp en de mensen beter leren kennen. Ik besloot om in het bestuur van dorpsbelangen te gaan. Waar ik kennis die ik in mijn vak heb opgedaan gebruik om de openbare ruimte te verbeteren in mijn eigen dorp!
Wat maakt je gelukkig?
Mijn kinderen maken mij gelukkig. Als ik de jongens op het voetbalveld zie rennen en scoren haal ik daar veel plezier uit. Ik haal voornamelijk geluk uit de kleine positieve momenten in het leven. Ik denk dan ook graag in oplossingen in plaats van problemen.
Keuzevragen:
Nieuws uit de krant of online? Online, uit gemak!
In de auto of op de fiets? Ik ga meestal met de auto. Behalve in mijn dorp dan kan ik alles te voet doen.
Online shoppen of de stad in? Als ik iets snel nodig heb dan ga ik de stad in.
Om af te sluiten:
Heb je suggesties voor mensen die je in het Dokkumer vragenuurtje wilt zien?
Ik zou graag raadslid Anton Buwalda willen uitnodigen om deel te nemen aan het Dokkumer vragenuurtje. Anton is inwoner van Dokkum, oud-werknemer van voormalige gemeente Dongeradeel en nu raadslid van Noardeast-Fryslân bij de Fryske Nasjonale Partij (FNP).