Het bestuur van zorggroep Pasana – met aan het roer interim-manager Norbert Hoefsmit – vraagt zelf een faillissement voor ziekenhuis De Sionsberg in Dokkum aan. Dat verklaarde Hoefsmit tijdens een persconferentie die de zorggroep belegde in De IJsherberg in Dokkum. Een dag eerder schoof de bestuurder tijdens een personeelsbijeenkomst alle schuld in de schoenen van de bank.

Volgens Hoefsmit heeft ING voor 2,6 miljoen beslag gelegd en is daardoor de rekening geblokkeerd waarmee het salaris van alle medewerkers kan worden uitbetaald. Toch is het niet de bank die het faillissement aanvraagd, maar de stichting zorggroep Pasana die aan de rechbank verzoekt om het faillissement daadwerkelijk uit te spreken. Hoewel de actuele cijfers nog steeds uitblijven, ziet Hoefsmit geen andere keus dan sluiting van het ziekenhuis.

Plannen van artsen niet getoetst
Dinsdagavond ging ook de Raad van Toezicht akkoord met het aanvragen van het faillissement. Binnen twee maanden na zijn aantreden, zag de bestuurder dat de situatie in Dokkum financieel niet haalbaar was. Toch kende hij tijdens de persconferentie ook deze cijfers niet exact. Volgens Hoefsmit zijn er verschillende plannen getoetst en doorberekend door KPMG en De Friesland Zorgverzekeraar, maar zijn er voor het ziekenhuis in Dokkum geen rendabele alternatieven. Het plan van de medische staf is in die berekeningen niet meegenomen. De oude schuld van 40 miljoen en de recente investeringen van ziekenhuis Nij Smellinghe in de Sionsberg werden wel herhaaldelijk genoemd.

Web aan leningen en financiele verplichtingen
Volgens Hoefsmit bestaan de 40 miljoen euro aan schulden uit leningen van ieder 16 miljoen aan Nij Smellinghe (met een rentepercentage van 2,5%) en aan de eigen ouderenzorg. Het is opmerkelijk dat de lening die door de ouderenzorg is gedaan als schuld wordt genoemd, omdat deze onderdeel uitmaakt van dezelfde zorggroep. Doordat er weinig actuele cijfers worden verstrekt, is het lastig om in het web van tientallen rekeningen, stichtingen, werkmaatschappijen en BV’s een duidelijk overzicht te krijgen van de daadwerkelijke financiele toestand van de Sionsberg. In ieder geval was er in Dokkum op een gegeven wel sprake van een stijging van 1 tot 2 miljoen euro omzet, maar werd dit door De Friesland Zorgverzekeraar als onvoldoende beschouwd.

Sionsberg krijgt weinig tijd
Na een verbouw van vier maanden ging in februari dit jaar de polikliniek van het nieuwe ziekenhuis de Sionsberg open. Er is niet alleen fysiek iets veranderd, maar ging ook de werkorganisatie en de logistiek op de schop. Resultaat was een compacte polikliniek, met een compacte manier van werken. Bij de officiele opening was weinig aandacht voor de Acute Diagnose en opname Afdeling (ADOA). Deze afdeling was een innovatief concept om de acute zorg in De Sionsberg goed te regelen. Dankzij de ADOA konden patiënten met een laagcomplexe, acute zorgvraag, goed terecht in het Dokkumer ziekenhuis. De inkoopmacht van De Friesland Zorgverzekeraar heeft er op de achtergrond voor gezorgd dat dit concept al enkele maanden eerder langzaam de nek om werd gedraaid. Ook hier ontbreken de actuele cijfers van.

ING wacht op plannen ziekenhuis
Een woordvoerder van de ING bevestigt tegenover in-dokkum.nl dat er inderdaad beslag is gelegd op het krediet van het ziekenhuis. De hoogte daarvan wil de bank niet noemen. Wel wordt andermaal duidelijk dat de bank niet om een faillissement heeft gevraagd. “Het is aan het ziekenhuis om met plannen te komen”, aldus woordvoerder Arjen Boukema. Tot die tijd kan het ziekenhuis dus geen salaris uitkeren. De bank overlegt in eerste instantie met bestuurder Hoefsmit en zit niet met de medische staf om tafel. Hoefsmit noemde de eerste plannen van de medische staf ‘veel tekst en weinig getallen’. Bovendien hadden de artsen volgens hem geen overleg met de zorgverzekeraar. De tweede versie van plannen werd door Hoefsmit op dinsdag ontvangen en nog niet beoordeeld.

Langzame ontmanteling al langer in gang
De ontmanteling van ziekenhuis de Sionsberg is zowel financieel als zichtbaar al enige tijd aan de gang. Zo werden in de afgelopen jaren de afdelingen geboortezorg en klinische cardiologie al gesloten en verder werd de oogheelkunde naar Sneek verplaatst. Ook het laboratorium en de ziekenhuis apotheek zijn inmiddels verplaatst naar Drachten. Hoefsmit lijkt weinig verantwoording te nemen voor de keuzes van bestuurders uit het verleden. Zijn meest gebruikte zin tijdens de persconferentie was ‘ik was er niet bij’. Na het faillissement gaat de bestuurder aan de slag voor ziekenhuis Nij Smellinghe. Voor de Sionsberg in het bijzonder steekt de bestuurder vooralsnog zijn nek ook nog niet uit. De inspectie voor de gezonheidszorg kijkt ondertussen mee over de schouders van de bestuurder naar het vervolg. Op de achtergrond is het bestuurlijke steekspel in volle gang. Ondernemers die met honderden medewerkers collectief verzekerd zijn, spelen op de achtergrond inmiddels ook een rol.  

Gemeente Dongeradeel wil passende zorgvoorziening
De gemeente betreurt de positie waarin de medewerkers van De Sionsberg op dit moment zitten. De inzet van de medewerkers leverde een hoge klanttevredenheid op, de gemeente uit groot respect voor hun toewijding. Wat er nu gebeurt, raakt de regio breed. Dat geldt voor zowel medewerkers, inwoners als het bedrijfsleven. “Als gemeente willen wij de continuïteit van zorg voor bewoners van onze gemeente en de regio Noordoost Friesland gegarandeerd hebben,” aldus wethouder Sicco Boorsma. Vanuit maatschappelijk perspectief ervaart het college zich medeverantwoordelijk voor een passende zorgvoorziening voor inwoners. De gemeente is positief over de plannen voor een mogelijke doorstart van de ouderenzorg. Op donderdagavond wordt er in de al geplande raadsvergadering aandacht besteedt aan de actuele situatie rondom de Sionsberg.

Op de foto, van links naar rechts: 
In de zorg zijn met name vrouwen werkzaam, maar de persconferentie bestond uit alleen maar mannen. Paul Rensema, directeur ouderenzorg, Jelle Nutma, directeur de Sionsberg, Norbert Hoefsmit, bestuurder van zorggroep Pasana en Dick van Driel, hoofd Communicatie van Nij Smellinghe.