Ondernemers uit de regio Dokkum willen minimaal een ‘Harlingen+ variant’ als alternatief voor De Sionsberg in Dokkum. Dat hebben de partijen gisteravond laten weten aan onder andere De Friesland Zorgverzekeraar en de directie van zorggroep Pasana. Samen vertegenwoordigen de ondernemers vele honderden werknemers van onder andere Pranger Rosier, Dijkstra Draisma, de NNDI en andere grote ondernemers die op dit moment nog collectief zijn verzekerd bij de zorgverzekeraar. Dat laat voorzitter Henri Geursen van ondernemersvereniging ONOF, waar 1200 ondernemers uit de regio bij zijn aangesloten aan deze site weten.

De besloten ontmoeting tussen de partijen vond dinsdagavond om half 9 plaats bij Raadsma IJzerhandel in Dokkum. De afspraak was al gemaakt voordat het nieuws over een eventueel faillisement daadwerkelijk naar buiten kwam. “Het nieuws over een eventueel faillisement ging al een tijdje rond”, aldus Geursen. “De ondernemers hebben daarom het initiatief genomen om het gesprek aan te gaan”. Bij dat gesprek waren onder andere Diane Monissen van de Friesland Zorgverzekeraar, Jelle Nutma van zorggroep Pasana, Paul Rensema, Directeur Ouderenzorg aanwezig. Bestuurder Norbert Hoefsmit liet zich verontschuldigen. “We hebben het heel even over die 40 miljoen schuld gehad en de 16 miljoen die er is ingestoken. Maar dat doet niet echt ter zake. Relevant is dat de zorg in Dokkum meer dan een Harlingen-plus variant wordt”, aldus Geursen. Daar zullen de ondernemers zich hard voor blijven maken.

Ziekenhuis Nij Smellinghe heeft tot op heden nog geen nieuwe plannen voor Dokkum, maar het is goed mogelijk dat deze tijdens de persconferentie op woensdagmorgen om 10.00 uur worden gepresenteerd. Alleen dat er veel meer patienten naar Leeuwarden in plaats van Drachten gaan, werd tijdens het gesprek genoemd. Het ziekenhuis wilde tot nu toe geen enkel commentaar leveren op de zaak, behalve dan de verwijziging naar de persconferentie. De ondernemers hebben de plannen van de medische staf nog niet gezien. Eventuele financiering van die plannen moet volgens de ondernemers in ieder geval geen probleem zijn. Drie jaar geleden speelden de ondernemers ook op de achtergrond een rol in het voortbestaan van ziekenhuis de Sionsberg in Dokkum. “Daar staat De Friesland Zorgverzekeraar nu ook voor open”, laat de voormalig directeur van de NNDI weten. Geursen: “Je moet het met praten en overleggen bereiken, je hebt met de grootste partij te maken”. In het bestuurlijke spel rond De Sionsberg lijkt er nu vooral een tweestrijd te ontstaan tussen aan de ene kant De Friesland Zorgverzekeraar en het bestuur van zorggroep Pasana en aan de andere kant de medische staf.

De bank was afgelopen vrijdag degene die de stekker uit de Sionsberg in de huidige vorm wil trekken. Daarna werd er – maandagmiddag om 15.00 – direct een patiëntenstop afgekondigd en kwam de zaak in een stroomversnelling. Met een ‘kil mailtje verzonden vanaf een Iphone’ werd het personeel maandag ingelicht. De uitnodiging voor de bijeenkomst volgde pas later. Dinsdagavond wordt door Hoefsmit het besluit om een faillissement aan te vragen voorgelegd aan de Raad van Toezicht.