Op zaterdag 7 oktober organiseerde de stichting Monumentenbehoud Noardeast-Fryslân een alternatieve Open Monumentendag. In Dokkum waren monumenten zoals de Grote Kerk, de molen Zeldenrust en het Stadhuis van Dokkum voor iedereen te bezoeken. Ook vonden er ter plekke activiteiten plaats, van rondleidingen, lezingen tot muziek- of theateruitvoeringen. Bezoekers kregen de kans om te leren over de rijke geschiedenis van de monumenten. En de verhalen die ze met zich meebrengen. De dag stond namelijk in het thema van: wat als monumenten konden praten…

Admiraliteitsdagen in de weg
De ‘normale’ Open Monumentendag vielen dit jaar begin september samen met de Amiraliteitsdagen en konden daardoor in Dokkum niet doorgaan. In plaats daarvan heeft de stichting besloten om het 6 en 7 oktober te vieren. Zo was er op 6 oktober een symposium georganiseerd voor het 30-jarige bestaan van de stichting voor relaties, vrijwilligers en genodigden, in de Grote Kerk te Dokkum. Zij kregen alvast een voorproefje van wat er te zien was op de alternatieve Open Monumentendag.

Monumenten bezoeken
Het was mogelijk om bijna alle kerktorens, kerken en molens in voormalig Dongeradeel en een deel van Ferwerderadiel te bezoeken. De monumenten waren geopend en er vonden rondleidingen, lezingen en theateruitvoeringen plaats. Bezoekers grepen hun kans om vragen te stellen aan bijvoorbeeld de molenaars van molen Zeldenrust. Maar ook werden er drie verschillende lezingen georganiseerd om 11.00, 13.00 en 15.00 uur, op drie locaties in Dokkum. Mensen kwamen speciaal naar Friesland om de historische monumenten te bezoeken. De een bezocht alleen de monumenten in Dokkum en de ander deed een poging om langs alle monumenten in Noardeast-Fryslân te gaan.

In de Grote Kerk vertelde dendrochronologisch onderzoeker Paul Borghaerts over zijn onderzoek naar het hout waarmee de kapconstructie van de Dokkumer kerk werd gebouwd. Bij het historische Stadhuis vertelde oud-directeur van het Paleis het Loo, Johan de Haan, het verhaal van de huiselijke Vroedschapszaal. En in molen Zeldenrust sprak directeur van De Hollandsche Molen, Nicole Bakker, over 100 jaar molenbehoud. Drie passende sprekers die als geen ander weten hoe belangrijk monumentenbehoud is.

Monumentenbehoud Noardeast-Fryslân
Een groot aantal van de molens en kerktorens die zich in de gemeente Noardeast-Fryslân bevinden zijn eigendom van en worden beheerd door de stichting monumentenbehoud Noardeast-Fryslân. Elk monument vertelt zijn eigen verhaal, de stichting zorgt ervoor dat de monumenten blijven voortbestaan en er in volle glorie bijstaan. Dit doen ze door de monumenten te onderhouden en te restaureren. Ook brengt monumentenbehoud Noardeast-Fryslân de monumenten onder de aandacht door lesmateriaal aan te bieden bij het basis-voorgezet onderwijs en neemt de stichting bijvoorbeeld regelmatig deel aan de jaarlijkse Open Monumentendagen. Stichting Monumentenbehoud Noardeast-Fryslân bestaat voornamelijk uit betrokken vrijwilligers die zich inzetten voor de stichting.