Er is een meerderheidscoalitie in gemeente Noardeast-Fryslân gevormd. De partijen Fryske Nasjonale Partij (FNP), Gemeentebelangen Noardeast-Fryslân, ChristenUnie en het Christen Democratisch Appél (CDA) zijn tot een akkoord gekomen, zo laat (in)formateur Engbert van Esch weten.

Inhoud nieuwe akkoord
Het vorige akkoord is als basis gebruikt voor het nieuwe coalitieakkoord ‘Foar de Mienskip’. Er zijn aanpassingen gedaan op onder andere het gebied van migratie: de discussie en het proces rondom het asielzoekerscentrum in Dokkum was in juli reden dat de coalitie ten val kwam. Volgens van Esch zijn er in het nieuwe akkoord andere afspraken gemaakt over de opvang van ontheemden. Ook wil de nieuwe coalitie wil aan de slag met het regelen van een tweede onderstation in Dokkum. Ook de plannen voor zogenoemde ‘smart energy hubs’ in Hallum en mogelijk Betterwird worden in het nieuwe akkoord genoemd. De precieze details van het akkoord zijn nog niet bekend. Van Esch presenteert het, samen met zijn eindverslag, donderdag 24 oktober aan de raad.

Nieuwe wethouders
Na de coalitiebreuk bleven er drie wethouders in het college. Zij blijven ook in het nieuw te vormen college van B&W. De nieuwe coalitie wil de resterende raadsperiode tot de verkiezingen in maart 2026 opnieuw met vijf wethouders voortzetten. De nieuwe partijen hebben daarom twee kandidaat-wethouders naar voren geschoven: Lysbeth Vellinga-Zeilstra (ChristenUnie) en Maaike Prins (CDA).