Op donderdagavond 3 oktober vond in de Boektiek Dokkum de presentatie plaats van het nieuwe prentenboek Help… opa en oma gaan scheiden! geschreven door kindcoach Josje Hanemaaijer en geïllustreerd door Ineke Neutelings. Kinderburgemeester Esmee Goet mocht het eerste exemplaar in ontvangst nemen. Met dit boek, speciaal voor kinderen van gescheiden grootouders, wil Hanemaaijer een vaak vergeten groep – de kleinkinderen – helpen hun gevoelens te begrijpen en bespreekbaar te maken. “Mijn missie is om meer aandacht te vragen voor kinderen en kleinkinderen die in een moeilijke situatie verkeren,” aldus Josje.

De Boektiek was gevuld met zo’n veertig genodigden, die aandachtig luisterden naar Josje’s verhaal. Ze vertelde hoe haar jarenlange ervaring als kleuterjuf en kindcoach bij echtscheidingen haar inspireerde om dit boek te schrijven. Help… opa en oma gaan scheiden! vertelt het verhaal van de zesjarige Joost, wiens grootouders besluiten te scheiden. Zijn grootouders vinden een bijzondere manier om hem te steunen en hem door deze moeilijke tijd te begeleiden. “Waarom was dit boek nodig?” legt Josje uit. “Het aantal scheidingen onder vijftigplussers is de laatste jaren enorm gestegen: jaarlijks zijn er zo’n tienduizend scheidingen in deze leeftijdsgroep. De kleinkinderen worden vaak vergeten in dit proces. Daarom biedt dit prentenboek een manier om hun gevoelens een stem te geven en families te helpen open over dit thema te praten.”

Het boek is inmiddels verkrijgbaar bij onder andere de Boektiek en Van der Velde Boeken in Dokkum. Daarnaast is het te bestellen via andere boekhandels en uitgeverij Boekscout. Voor iedereen die graag een gesigneerd exemplaar wil bemachtigen, zal Josje op vrijdagavond 4 oktober van 19:00 tot 21:00 uur aanwezig zijn in de Boektiek voor een signeersessie.