Op donderdag 25 januari vond een ‘Receptie voor het Gedicht’ plaats in het oude stadhuis van Dokkum. Dichters als Pieter van der Zwaag, Inne Bilker, Eelke Veltman en leerlingen van het Dockinga College; lieten hun werk in het Fries of Nederlands horen. Het gedichtenuur werd georganiseerd in het kader van de Nationale Gedichtendag en is de start van de Poëzieweek die van 25 t/m 31 januari aanhoudt. Het thema van Poëzieweek 2024 is ‘thuis’.

Dichters en hun poëzie
Diverse dichters droegen hun poëzie voor waarbij ze met hun eigen invulling het onderwerp ‘thuis’ vormgaven. Een ruim aantal toeschouwers, waaronder burgemeester Johannes Kramer had zich in het historische pand op De Zijl verzameld. De eerste dichter die het woord nam was Pieter van der Zwaag, streekdichter van Noardeast-Fryslân sinds 2023. Hij vertelde over thuis vinden in taal, herinneringen maar ook in een huis. En sloot af met een lied. Er werden ludieke gedichten voorgedragen door Inne Bilker, waarbij het publiek hun gelach niet kon bedwingen. En ook Eelke Veltman, student antropologie, droeg spraakzame en speelse poëzie voor. Tien jaar geleden was Eelke ook al eens aanwezig als dichter tijdens de Nationale Gedichtendag in Dokkum. Toen sprak hij onder andere over een abrikozen, maar nu koos hij voor een gedicht over een wintermeloen.

Eveneens lieten een aantal eerstejaars leerlingen van het Dockinga College hun dichtkunst horen. Op het Dockinga College verzorgden ze lessen over creatief schrijven, voornamelijk het schrijven van elfjes viel bij de leerlingen in de smaak. De dichters werden afgewisseld door het vrouwenensemble ‘Froulju oer de Flier’, die swingend en gekleed in roze accenten hun liederen ten gehore brachten.