Meer dan zestig jaar geleden ontmoeten Daan en Tine Hemminga elkaar in een uitgaansgelegenheid in Leeuwarden. Zaterdag 30 december vieren zij hun zestigjarige trouwdag. In 1963 werd er getrouwd in het oude stadhuis van Ameland – en na meerdere verhuizingen – wordt dit diamanten huwelijk in hun woning aan de C. Geertruida Schraderstraat in Dokkum gevierd. Hier kregen meneer en mevrouw Hemminga niet alleen een bloemetje, maar ook hun originele trouwakte van wethouder Rebecca Slijver overhandigd.

Ontmoeting tijdens het uitgaan
“Met vrienden was ik op stap in Leeuwarden en toen zagen wij een heel mooi blond meisje,” vertelt Daan over hun eerste ontmoeting ruim zestig jaar geleden. “Al mijn vrienden wilden graag met haar dansen. We maakten een afspraak, de gelukkige die haar thuis mocht brengen, moest de volgende keer een krat bier betalen. Uiteindelijk had de boerendochter uit Ameland alleen oog voor mij en heb ik moeten dokken voor dat kratje bier. Zo hebben we elkaar gevonden.” Tine woonde op kamers in Leeuwarden maar ging geregeld in het weekend naar Ameland. Daan woonde destijds in Leeuwarden. Na drie jaar verkering en twee jaar verloving werd er in het oude stadhuis in Ameland getrouwd.

Een creatieveling en een verdwenen beroep
Daan heeft diverse banen gehad, hij was fotograaf, reclame acquisiteur en de laatste twintig jaar was hij werkzaam als leraar aan de hogeschool in Leeuwarden. In het specifiek voor creatieve vakken als fotografie, typografie, tekenen en schilderen. Tine heeft lange tijd gewerkt als telefoniste in Leeuwarden en op vrijwillige basis in Amsterdam. Nu is het een verdwenen beroep door de automatische telefooncentrale maar het had een belangrijke functie, vertelt Tine. “Er kon niet direct van één toestel naar het andere gebeld worden in die tijd. Men belde naar de telefoniste en wij verbinden de persoon weer door. We werkten met koorden en zochten het juiste nummer om de verbinding te laten werken. Daar kun je je nu waarschijnlijk nog maar weinig bij voorstellen,” legt Tine uit.

Thuis in Dokkum
Door de jaren heen heeft het koppel zich op verschillende plekken in Nederland gevestigd, denk aan het Stadskanaal, Pijnacker en Delft. “Toch misten we Friesland want daar kon je de horizon beter bewonderen, vertelt Daan over de reden dat ze terug naar Friesland zijn verhuisd. “We verhuisden eerst naar Heerenveen en vervolgens naar Dokkum.” Het echtpaar woont sinds 1977 in Dokkum. Ze hebben aan de Zwaluwstraat en de Wilgenlaan in Dokkum gewoond. “Kortgeleden hebben we ons huis aan de Wilgenlaan verkocht en nu wonen we in een aangename bejaardenwoning, helemaal aangepast aan onze behoeften en deze tijd. Gaandeweg zijn we echte Dokkumers geworden. We wonen hier met veel plezier,” zegt Daan.

“Alles is dichtbij, de nodige inkopen kunnen in Dokkum gedaan worden daarvoor hoeven we niet naar Leeuwarden toe. Dat vind ik ideaal,” vult Tine aan. “Onze mooiste herinnering samen in Dokkum is toch echt wel de Admiraliteitsdagen. Dat vonden we zo leuk, we genoten van muziekacts als BLØF en waren met allemaal jonge mensen opstap. Gezelligheid als dit hebben we nog nooit ergens anders ervaren.”

Een lang huwelijk, wat is het geheim?
Het geheim achter een lang huwelijk is volgens Daan, geven en nemen. “Maar ook elkaar de ruimte geven.” Voor Tine ging het veelal om gevoel. “Ik vind het moeilijk om uit te drukken. Het is een gevoel dat je hebt en dat kan ik niet met woorden uitleggen. In de zestig jaar dat we getrouwd zijn is er voor mij weinig veranderd qua gevoelens.” Daan beaamt dit. “Je leert elkaar waarderen, eerst ben je verliefd en daarna gaat dat over tot houden van. Je bent nog altijd mijn schat,” zegt Daan tegen zijn vrouw, waarop zij moet lachen. “Afgelopen zestig jaar is ontzettend snel omgevlogen, dat kun je je niet voorstellen. Ik vind het onvoorstelbaar. We worden ouder maar we blijven jong van hart,” aldus Tine.