Een klein stuk nieuwe proefbestrating is afgelopen week aangelegd in de Lange Oosterstraat. Het is onderdeel van een groter gemeentelijk plan om het straatbeeld van de Lange Oosterstraat op te krikken, onder meer door het plaatsen van deze nieuwe bestrating, straatverlichting en meer groen. Werkgroep Binnenstad Dokkum heeft de gemeente een ontwerp van een beeldkwaliteitsplan aangeboden waarin ze advies geven betreft het vormgeven van de binnenstad in Dokkum. De gemeente pakt dit op en heeft Adema Architecten opdracht gegeven om een plan te ontwikkelen. “Dokkum is een fenomenaal mooie stad en de openbare ruimte die is van ons allemaal, daar moet je heel zorgvuldig mee om gaan. Wij vinden het van belang dat er authentieke materialen worden gebruikt, attributen mogen best een traditionele uitstraling hebben. Voor de bestrating hebben we advies gegeven om van gebakken klinkers en eventueel kinderkopjes gebruik te maken,” aldus Roel Cazemier, voorzitter Werkgroep Binnenstad Dokkum.

Eén van de oudste straten van Dokkum
Deze smalle straat in Dokkum is historisch gezien de oude zeedijk. De straat is één van de oudste van Dokkum en heeft zich in de loop van de eeuwen tot een rustig achterafstraatje ontwikkeld. Het veranderen van het straatbeeld van de Lange Oosterstraat vormt onderdeel van het miljoenenplan van de gemeente voor de opwaardering van de binnenstad. Dat geldt niet alleen voor de Lange Oosterstraat, maar ook voor bijvoorbeeld de Gasthuisstraat, Hoogstraat en Vlasstraat. “Het is puur toeval dat De Lange Oosterstraat als eerst in aanmerking komt. Maar dat het een straat is die het meest toe is aan vernieuwing is mooi meegenomen als de bestrating zal worden goedgekeurd,” zegt Roel Cazemier.

Eerste reacties
Het is aan de gemeente of de proefbestrating goedgekeurd zal worden. “Wij, van Werkgroep Binnenstad Dokkum vinden het prachtig. De proefbestrating past precies bij het historische Dokkum. Ook heeft het architectenbureau Adema en de technische werknemers van de gemeente er al naar gekeken. Tot nu toe zijn de reacties positief. De bestrating wordt als een perfecte compromis gezien waarbij alle eisen die worden gesteld qua gebruiksvriendelijkheid, onderhoud en uitstraling allemaal voldoen.”