De stichting Monumentenbehoud Noardeast-Fryslân (tot 2019 Dongeradeel) bestaat 30 jaar. Om bij dit jubileum stil te staan organiseerde de stichting een symposium voor relaties, vrijwilligers en genodigden op vrijdag 6 oktober, in de Grote Kerk te Dokkum. Met een carrousel-symposium gingen de genodigden langs drie monumenten waarbij lezingen werden gegeven. Ze brachten een bezoek aan de Grote Kerk, de molen Zeldenrust en het Stadhuis van Dokkum. Elk monument vertelde zijn eigen verhaal. De stichting zorgt ervoor dat de monumenten blijven voortbestaan en er in volle glorie bijstaan. Dit doen ze door de monumenten te onderhouden en te restaureren.

Opening van het Symposium
Bij aankomst in de Grote Kerk in Dokkum stond er een gebakje en koffie of thee voor de mensen klaar. Henk van der Veen, voorzitter van stichting Monumentenbehoud, bedankte iedereen voor hun komst en vertelde over het dertigjarige bestaan van de stichting. Vervolgens nam wethouder Aant Jelle Soepboer het woord en sprak over het belang van stichting Monumentenbehoud Noardeast-Fryslân. “Monumenten zijn het waard om te behouden, het zijn pronkstukken uit het verleden. Monumentenbehoud Noardeast-Fryslân brengt historie bij de tijd en daar is de gemeente, de stichting, ontzettend dankbaar voor,” aldus wethouder Aant Jelle Soepboer. De opening werd afgesloten met muziek uit het orgel.

Wat als de monumenten konden praten…
Na een vreugdevolle opening werden de gasten door middel van een carrousel-symposium langs drie gereformeerde gastsprekers geleid die monumenten hun eigen verhaal lieten vertellen. Want wat als de monumenten in Noardeast-Fryslân konden praten… Dat is het thema bij de viering van het 30-jarig bestaan van Monumentenbehoud Noardeast-Fryslân en de Alternatieve Open Monumentendag op 7 oktober.

Grote Kerk
In de Grote Kerk nam dendrochronologisch onderzoeker Paul Borghaerts het woord. Hij vertelde op de zolder van de kerk over zijn onderzoek naar het hout waarmee de kapconstructie van de Dokkumer kerk werd gebouwd. Borghaerts was ontzettend enthousiast over zijn werk en legde de bezoekers haarfijn uit, hoe hij uit jaarringen van hout ontzettend veel informatie kan halen. Dit was een erg bijzondere gelegenheid want normaal gesproken mag er bijna niemand op de zolder van de kerk komen.

Stadhuis
Bij het historische Stadhuis van Dokkum aangekomen vertelde oud-directeur van het Paleis het Loo, Johan de Haan, het verhaal van de huiselijke Vroedschapszaal. Hij deed beroep op de zintuigen van de bezoekers en had het onder andere over comfortabel vertoeven in de Vroedschapszaal.

Molen Zeldenrust
In molen Zeldenrust sprak directeur van De Hollandsche Molen, Nicole Bakker, over 100 jaar molenbehoud. Maar ook over het belang van molenaars en hoe we ze in Nederland kunnen behouden. Samen met de bezoekers verdiepten ze zich in kwesties waar molenaren dagelijks mee te maken krijgen.

Alternatieve Open Monumentendag
Zaterdag 7 oktober zijn de monumenten in de omgeving voor iedereen te bezoeken tijdens de alternatieve Open Monumentendag. Het is mogelijk om bijna alle kerktorens, kerken en molens in voormalig Dongeradeel en een deel van Ferwerderadiel te bezoeken. Er vinden diverse activiteiten plaats in Dokkum zoals rondleidingen, lezingen en muziek- of theateruitvoeringen. De openingstijden van de molens zijn van 10.00 tot 16.00 uur. En de openingstijden van de kerken zijn van 11.00 tot 16.00 uur, tenzij het anders wordt aangegeven op de routekaart van Monumentenbehoud Noardeast-Fryslân.