Britt Reinders had in 2015 al een bijbaantje bij stadscafé Artisante, maar sinds afgelopen 1 mei is zij eigenaresse van deze horecazaak aan de Diepswal. De eerste weken van Britt als horecaondernemer gingen goed: “Ik ben trots op het team en ik ben blij terug te zijn in de horeca.”

Van Amsterdam naar Dokkum
Ondanks dat Britt heel gelukkig is met haar vriend en poes in Amsterdam, gooide ze haar leven om door – samen met haar vader – Artisante over te nemen. De in Dokkum geboren Britt, verhuisde zeven jaar geleden naar Amsterdam voor een stage van de opleiding Hotel- en Eventmanagement. “Ik ben in de heerlijke stad Amsterdam blijven hangen voor verschillende stages en het afronden van mijn scriptie. Toen ik klaar was met mijn opleiding zaten we midden in de pandemie, was de horeca gesloten en ben ik gaan onderzoeken of ik ook HEMA-bloed heb.” En ja, ook Britt – dochter van Bert Reinders, een échte HEMA-ondernemer – voelde zich thuis bij HEMA.

Leven omgooien
“HEMA is een enorm leuk en interessant bedrijf wat als thuis voelt”, vertelt Britt, die op haar 25e HEMA-filiaalmanager werd. “Ik zat goed op mijn plek toen mijn vader belde: Artisante staat te koop, zullen we dat avontuur samen aangaan? In eerste instantie heb ik gezegd dat dat niks voor mij was omdat Artisante in Dokkum is. Na drie keer nadenken en sparren met mijn omgeving, kwamen mijn ouders naar Amsterdam om er eens écht over te praten. Een zaadje werd geplant, dat zaadje werd een plantje en ik kreeg enorm veel zin in deze toffe uitdaging. Én om mijn hele leven om te gooien!”

En dus rijdt Britt nu op zondagavond richting “thuis” in Amsterdam om op woensdag weer terug naar Dokkum te reizen. “We zijn nu nog gesloten op maandag en dinsdag, en als Amsterdammer vind ik Dokkum niet ver weg. Meestal zijn het de Dokkumers die Amsterdam ver weg vinden”, grapt Britt. “Bovendien kan ik op de Afsluitdijk alles lekker loslaten en me helemaal opladen.”

Een hapje eten bij Britt
Britt leert Artisante steeds beter kennen en wil de stabiele factor voor het personeel –  “voor hun is deze nieuwe situatie ook wennen” – en de gasten zijn. “Ja, dat mensen zeggen: kom, we gaan even bij Britt een drankje doen of een hapje eten. Dat zou ik echt heel leuk vinden!” Samen met vader Bert vormt Britt een goed team: “Ik ben meer van het gevoel en hij bekijkt het meer van de zakelijke kant. En als het nodig is, draait hij gewoon mee en staat hij glazen te poleren! We hebben Artisante overgenomen omdat we geloven in het concept, we hoeven dus ook niet direct dingen te veranderen. Als we deze zomer door zijn gekomen, kunnen we rustig kleine aanpassingen doorvoeren.”

Drukte in Dokkum
“Ik heb de horeca gemist. Gasten komen hier natuurlijk als ze vrij zijn, dan hebben ze zin iets leuks te doen. Vaak zijn ze vrolijk en willen ze wel een praatje maken. Als gasten dan weggaan, denk ik vaak: nu weet ik heel veel over jullie! Ik vind dat leuk. Ik hou van gezelligheid, van de reuring. In vergelijking met Amsterdam is Dokkum rustiger: in Amsterdam is het áltijd gezellig, daar maakt het niet uit wat voor dag het is. Dat gaat in Dokkum ook lukken”, vertelt Britt lachend. “Voor het openingsweekend heb ik mijn Amsterdamse vriendinnen meegenomen naar Dokkum om te helpen, dus die weten Dokkum nu ook te vinden!”

“Tijdens de drukke zomermaanden kunnen nog wel wat extra mensen in ons team gebruiken. Ben je vriendelijk en hou je van mensen? Kom dan eens langs! Of stuur een mail naar info@stadcafe-artisante.nl”