Ondanks de snerpende kou verzamelden honderden mensen zich woensdagmiddag om drie uur op De Zijl in Dokkum. Wat volgde was een saamhorige manifestatie, waarbij alle verschillende partijen meer en meer toenadering tot elkaar vonden. Er volgden emotionele betogen van betrokken patiënten, volksvertegenwoordigers, politici en andere betrokkenen terwijl de landelijke pers in Dokkum toekeek. Zelfs PvdA-Gedeputeerde Jannewietske de Vries nam de moeite om naar Dokkum toe te komen.

De medische staf was eveneens vertegenwoordigd en bracht na afloop van de manifestatie alvast goed nieuws naar buiten: de curator heeft toestemming gegeven om het ziekenhuis weer deels open te stellen. Een hoopgevende eerste strohalm voor de medische staf, die al maandenlang bezig is met de plannen voor het Dokkumer ziekenhuis.

Jongeren geven actie voor Sionsberg nieuwe energie
Het was voor medeorganisatoren Jeamila Amazzal en Lolke de Jong nog wel even spannend, een uur voordat de bijeenkomst op De Zijl begon. Heel erg druk was het op dat moment voor het stadhuis nog niet. De twee inwoners van de gemeente Dongeradeel besloten om na het nieuws over het faillissement van zorggroep Pasana direct in actie te komen. Er werd een Facebook-pagina opgericht met de titel ‘De Sionsberg MOET blijven’, en de manifestatie werd aangekondigd. Drie jaar geleden werden er ook diverse acties voor het Dokkumer ziekenhuis op touw gezet, maar dat werd destijds gedaan door de actiegroep ‘Red de Sionsberg’. Voorafgaand aan de manifestatie was er onder andere vanuit de ouderenzorg kritiek op de nieuwe acties. Toch zorgde het feit dat er vanuit nieuwe, onafhankelijke burgers acties op touw werden gezet, voor nieuwe energie. Alle politieke partijen, actiegroepen en kerken verenigden zich en er ontstond een manifestatie van onderop.

De Friesland zorgverzekeraar laat zich niet meer zien
Net als de acties van drie jaar geleden voor het behoud van het Dokkumer Ziekenhuis, liet De Friesland Zorgverzekeraar opnieuw een menigte mensen in de kou staan. Toch was er wel een verschil. De twee kleinste zorgverzekeraars in Nederland waren wel vertegenwoordigd. DSW en Beter Dichtbij, onderdeel van ASR waren niet alleen bij de manifestatie aanwezig, maar openden ook een tijdelijk kantoor in het voormalig VVV-kantoor in Dokkum. Al bij de opening lieten tientallen mensen zich informeren over de mogelijkheden van de twee verzekeraars en in sommige gevallen ook direct overschrijven. De hele maand december zijn de beide zorgverzekeraars aanwezig in het voormalige VVV-kantoor. Beide verzekeraars zegden ook toe om bij de doorstart van De Sionsberg de zorg in Dokkum in te kopen.

Ouderenzorg niet vergeten
Ook de ouderenzorg in Noordoost Friesland werd tijdens de manifestatie niet vergeten. Alle 1400 medewerkers werden dupe van het faillissement van de zorggroep Pasana. Teake Visser van de actiegroep Red de Sionsberg sprak van een ‘verdeel-en-heers’-strategie, die door het bestuur was gehanteerd. Door alle aandacht voor het ziekenhuis, kwam de ouderenzorg deels in opstand tegen de actiegroepen voor het behoud van De Sionsberg. Onterecht, omdat er door De Friesland Zorgverzekeraar al in een vroeg stadium voor een vangnetstichting voor de ouderenzorg was gezorgd. Het faillissement van het ziekenhuis en de ouderenzorg in Noordoost Fryslân daardoor twee verschillende zaken. Ook de kerken uit de omgeving van Dokkum, die zich volgens sommige critici te weinig in het behoud van De Sionsberg hadden laten zien waren aanwezig. De Raad van Kerken sprak voor de manifestatie de steun uit aan de medische staf en riep daarnaast alle dominees op om hetzelfde te doen. De open deuren van de Grote Kerk in Dokkum waren voor tientallen aanwezigen aanleiding om in de kerk een kop koffie te halen.

Spannende tijd voor ziekenhuis en ouderenzorg
Hoewel het openen van het Dokkumer ziekenhuis goed nieuws is, breekt er ook de komende maand nog een spannende tijd aan. Voor de ouderenzorg is de sluiting van enkele locaties aangekondigd en dreigt 150 FTE aan werkgelegenheid verloren te gaan. Dat besluit kan nog door de nieuwe overnamepartij worden teruggedraaid, maar vooralsnog blijven de honderden werknemers in de ouderenzorg in onzekerheid achter. De medische staf heeft nog landelijke steun nodig voor de plannen om in Dokkum een ‘doktersziekenhuis’ van onderop neer te zetten. De PvdA was tijdens de manifestatie in ieder geval zichtbaar aanwezig en heeft op provinciaal niveau steun toegezegd voor de plannen van de medische staf. De sleutel ligt onder ander bij de VVD, die op landelijk niveau nog geen voorstander is. Daarnaast is het de vraag in hoeverre CDA-gedeputeerde Schokker een motie die in januari 2012 op provinciaal niveau is aangenomen in de afgelopen jaren heeft uitgevoerd. In de motie verzoeken alle provinciale partijen er op aan om er bij het Rijk sterk op aan te dringen om passende afspraken te maken over het realiseren van adequate acute zorg en geboortezorg in een ziekenhuis.